Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Willem Meester vs Donald Trump

In de sportschool geniet ik van het testosteron dat er vrij komt wanneer ik met een krampachtig gezicht in de spiegel kijk naar mijn trillende armen. Ik geniet van de grens die ik opzoek en voorbij ga. Ik geniet van de beats en de artiesten die met hun geluiden mijn trommelvliezen in beweging brengen. Wanneer ik klaar ben duik ik de sauna in. De warmte omarmt mij als een goede vriend. Ik kruip naar boven en sluit mijn ogen en probeer mij bewust te zijn van mijn ademhaling.

Soms ben ik het allemaal even zat

Onderweg naar huis voel ik mij heel even perfect, ik kijk om mij heen en zie het leven. Een roodborstje dat op een tak heen en weer springt, een man met een vriendelijk gezicht die zijn hond uitlaat en even geen stem in mijn hoofd die steeds maar zegt dat ik iets wil. Naarmate de dag vordert neemt mijn ontevredenheid weer toe. Er leeft een wilde leeuw in mij en het lukt even niet om deze te temmen. Continu bezig zijn met het volgende is vermoeiend. Het is alsof mijn hoofd een hardloopwedstrijd zonder finish loopt. Die bakken koffie die ik achterover tik verergeren het alleen maar. Even geen koffie maak ik mijzelf wijs, wetende dat ik hier morgenochtend anders over denk. Eerder schreef ik over meditatie. Ik weet dat dit nu heel belangrijk voor mij is.

Maar waarom doe ik het dan minder? Wat is dat toch met de mens?

Wij weten allemaal prima wat wel en niet goed voor ons is, er naar handelen is een ander verhaal.

Tijdelijke blindheid

Door alle drukte in mijn hoofd vergeet ik te kijken en te voelen. Ik loop achter de kinderwagen en mijn dochter slooft zich uit, alleen zie ik het niet. Mijn vrouw reageert, ik lach en ik ben weer weg. Verzonken in gedachten. Onderweg zien we een huis dat te koop staat. Alleen al het verkoopbord zorgt ervoor dat de leeuw in mij wakker wordt. De leeuw met een bodemloze put, een onuitputtelijke niet te stillen honger heeft de macht over hem.

Waarom zie ik wel dat bord en niet wat ik echt bezit?

Wispelturig

Het komt steeds als een verrassing. Het ene moment ben ik tevreden, zie ik de wereld zoals het werkelijk is. Dan is alles mooi en heb ik weinig nodig. Het andere moment ben ik bezig met dingen en social media en word ik onrustig. Dan ben ik bezig met het voeden van de leeuw. Geluk zoeken buiten mijzelf. Wederom weet ik dat dit niet voor mij is, wellicht wel voor niemand, toch doe ik er aan mee en besteed ik menig uur achter de pc of achter mijn telefoon. Hiermee wil ik niet de social media afschrijven of mensen boos maken die hier veel plezier uit halen. Ik spreek voor mijzelf. Ik ben gewoon een mongool, die altijd alles snel wil en daardoor zichzelf verliest in social media. Tijd om daar even anders mee om te gaan.

Welles/nietus

Het is soms best tegenstrijdig wat ik zeg en wat ik doe. Aan de ene kant heb ik een blog en vind ik het leuk om te zien dat mensen het lezen en er wellicht wel wat  aan hebben, aan de andere kant wil ik hier niet teveel mee bezig zijn. Dus momenteel denk ik eraan om vaste dagen te kiezen voor de offline wereld en vaste dagen voor de online wereld. Dit zorgt er wellicht ook voor dat ik zelf niet de meest trouwe bezoeker van mijn site meer ben. Perfectionisme is een uitputtingsslag. Wellicht dat mijn moeder dat dan eindelijk wordt, of natuurlijk mijn andere fan, mijn vader. Want die heeft sinds kort ook een smartphone.

Waar gaat het heen met de wereld?

Wanneer mijn fantastische lieve kunstenaar van een vader - die nog steeds niet begrijpt hoe de televisie aangaat en hoe de dimmer van het woonkamerlicht werkt - in ene een zakcomputer in zijn broekzak heeft zitten. We leven in een wereld waar niks meer vreemd is. Wanneer mijn digibeet van een vader een smartphone heeft en Dagobert Trump aan de macht komt weet je dat alles mogelijk is in de wereld.

Nog even over Dagobert Duck.. euh Trump

Trump aan de macht, voorstander van het afschaffen van de abortus, een man die niet gelooft in de klimaatverandering en verder wilt gaan met het bouwen van de Amerikaanse muur om Mexicanen tegen te houden. Oh hij wilt ook graag meer wapens op straat, want dat biedt meer veiligheid. Wellicht handig voor die ene Mexicaan die toch nog de muur overgaat.

Trump is al heel lang een enorm rijk man. Hij is lang geleden vergeten waar het in het leven om draait. Zijn honger naar macht heeft ervoor gezorgd dat hij niet meer ziet wat er allemaal voor moois op de aarde rondloopt. Wanneer de neus wordt opgehaald voor de natuur, er gezegd wordt dat de klimaatsverandering een hoax is, dat het verzonnen is door de Chinezen, dan zie je de werkelijkheid niet meer. Dat vind ik zielig. De arme man is waarschijnlijk doodongelukkig. Nu hij president is en eindelijk heeft wat hij wil, komt hij er snel genoeg achter dat de ontevredenheid nog steeds aanwezig is. In die zin herken ik mijzelf in Trump, voel ik mij net als Donald het arme neefje die graag het leven van zijn rijke oom wil naleven en daardoor vergeet welke dingen hij al allemaal bezit, die zijn oom natuurlijk allemaal weer niet heeft. Ik had het over een ontembare leeuw welke altijd honger blijft houden, hier doe ik echter het prachtige dier veel te kort mee. Dieren zullen zo niet door het leven gaan. Wij mensen hebben dit zelf gecreëerd, volgens de indianen ook wel de blankemansziekte genoemd. Zodoende heb ik mededogen met Trump en hoop ik snel dat hij zichzelf geneest en tot zinnen komt en vervolgens inziet dat de oplossing niet buiten onszelf ligt maar van binnenuit komt.

‘’If there is no peace in the mind of individuals, how can there be peace in the world? Make peace in your own mind first.”
- S.N. Goenka -

In deze tijd wil ik hier dan ook een extra beroep op doen. Geef de moed niet op. Wij gewone burgers, zijn nu aan de beurt. Laten wij, ook in Nederland -waar we ons nog steeds druk maken om een kinderfeest- het goede voorbeeld geven. Door met elkaar er een mooie tijd van te maken. Luister eens echt naar wat iemand tegen je zegt. Reageer niet meteen en laat de stilte eens zijn werk doen. Geef elkaar de ruimte en toon respect voor je medemens en de natuur. Zonder andere mensen en de natuur kunnen er ook geen verkiezingen en Sinterklaasfeesten gehouden worden, of dat nou met een schoorsteenpiet of een Donald Trump is. Zonder elkaar hebben we niks.

Liefde, dames en heren. Dat is alles wat we nodig hebben.