Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Wat je kunt doen voordat je gaat stemmen

Veel Nederlanders weten nog niet op welke partij ze gaan stemmen. Ik ook niet. Het is allemaal erg onduidelijk en eerlijk gezegd geloof ik al die campagne praatjes niet meer. Zowel links als rechts weten het mooi te verkondigen en wanneer je de stemwijzer invult komen er partijen uit waar je niet op wilt stemmen. Hoe ze dat voor elkaar krijgen is voor mij een politiek raadsel.

Hoe maak jij een keuze op 15 maart? Iene miene mutte? Of ga je voor de partij met de leukste naam? Ik weet het al een poosje niet meer en merk dat ik na het lezen van de zoveelste blogpost over hoe je het beste kunt stemmen nog steeds geen stap verder ben. Ik doe een poging om jou en mezelf een handje te helpen.

Hoe maak je een keuze die bij jou past?

Door te filteren. Verplicht jezelf om drie partijen op te schrijven waar je op wilt stemmen. Dat moet te doen zijn toch?  Nu is het handig om de stemwijzer te gebruiken. Daar kunnen partijen uitkomen waar je niet op wilt stemmen, maar dan ben je ook weer een stapje verder. 

Hoe duidelijker wordt wat je niet wilt, hoe gemakkelijker het is om een keuze te maken.

Nu wordt het tijd om de aandacht op jezelf te richten. Probeer zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen wat je belangrijk vindt in het leven. Ik gebruik hiervoor een word document.Op deze manier geef ik mijn gedachten een plek. Je kunt ook papier of van mijn part een bevroren sok gebruiken. Het maakt niet uit, als je maar antwoord geeft op de volgende vraag:

Waar hecht ik waarde aan in mijn leven?

Bv: eerlijkheid (in de politiek?), groei, economie, vriendschap, het milieu, etc.

Goede waarden zijn meetbaar, eerlijk en kun je controleren. Zo heeft het geen zin om waarde te hechten aan de meningen van anderen, aangezien jij niet kan bepalen hoe mensen over jou denken, is dit zonde van je tijd. Slechte waarden zijn dan ook waarden die je buiten jezelf plaatst, wanneer je de controle uit handen geeft.

Wanneer je een aantal waarden hebt opgeschreven kun je verder. 

Hoe denk je deze waarden na te leven? 

Schrijf een maatstaf bij iedere waarde op waar je mee kunt controleren of je bij je waarden blijft.

Bv: waarde: Zorg dragen voor de natuur en het milieu.

Maatstaf: Ik eet veganistisch wanneer ik thuis ben.

Het is van belang dat je waarden en de betreffende maatstaf goed op elkaar aansluiten. Maak je niet te druk of je het wel goed doet. Je bent er al, weet je nog? Begrijp dat het een groeiend document is en je van je fouten kunt leren.

Duidelijkheid

Wanneer je goede waarden schept, wordt je leven duidelijker. Je leert om eerlijk met jezelf om te gaan en om niet meer je tijd te verspillen aan zaken die je toch niet belangrijk vindt. Je komt dichterbij jezelf te staan en zo kun je keuzes maken die bij jou passen.

Op 15 maart kun je nu met een helder beeld een keuze maken uit je top drie en weet je dat je een keuze gemaakt hebt die jij het belangrijkste vindt.

Daarna ligt het niet meer in jouw handen en is het hopen dat de partij waar je uiteindelijk voor kiest goede beslissingen en keuzes maakt.

Kijk maar of je er wat aan hebt.

Peace!