Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Zo leer je omgaan met vergankelijkheid

Ik lees

Momenteel het Tibetaanse boek van leven en sterven en dat is inspirerend. Er wordt veel over de dood geschreven wat in eerste instantie luguber lijkt, echter is dit helemaal niet zo. Dat was ook de reden waarom ik het boek al ruim een jaar in de kast had staan. Ik trok mijn conclusie en dacht dat ik daar geen zin in had. 

Een boek over de dood lezen, dat doe ik wel wanneer ik dood ben...

De schrijver legt uit dat niks voor altijd is.. Dat alles vergankelijk is. Dit is ook de basis van de meditatie die ik graag beoefen. Wanneer het besef echt tot ons doordringt dat alles, alle wezens, alle dingen, alle materie tijdelijk is, kan dit in plaats van sombere gevoelens juist troost en rust brengen.

De bril

Neem nou bijvoorbeeld een bril. Ik ben momenteel dat ding kwijt. Wat een hoop gevolgen met zich meebrengt. Zo staat het huis al drie dagen op de kop. Alle spullen worden overhoop gehaald, er wordt ruzie gemaakt en er worden mogelijke daders aangewezen. 

De praktijk

Ik begrijp nu dat het maar een verzameling is van atomen die bij elkaar gepropt zijn en uiteindelijk weer verdwijnen, oplossen.Het is dus zonde van mijn tijd om mij hier heel druk om te maken.

Wanneer je boos bent om iets, lijkt het soms of dat het belangrijkste van de hele wereld is op dat moment, maar als je heel even naar binnen keert , loop van mij pak even een andere ruimte in of tel ouderwets tot tien, dan kun je tot het besef komen dat, het ''belangrijke'' moment eigenlijk al voorbij is. Het heeft geen zin om daar dan aan vast te klampen, dat is iets wat je toch nooit voor elkaar krijgt. 

De bril ben ik momenteel kwijt, dat kost geld. Het kost ook geld om een website over mijzelf online te zetten, het kost geld om lid te zijn van een amateur kaasfondue vereniging (exclusief kaas) en kaas is niet goedkoop. Dit zijn allemaal dingen, welke tijdelijk zijn.

IMG_1253.JPG
Brildragend en tweede plaats verkiezingen: mister Pearle Nederland 2016

Bewust zijn

Naast het lezen van een boek is meditatie een aanrader. Soms zijn er momenten dat ik heel bewust ben, welke als het goed is steeds vaker zullen plaatsvinden. Soms lukt het wat minder en ga ik de fout in. Zo probeer ik door dit te schrijven mijzelf wijs te maken dat ik het niet erg vind dat mijn bril weg is, maar dat is onzin. 

Ik heb momenteel tranende ogen en ze zijn knalrood. Het is net alsof een beul uit de middeleeuwen een citroen heeft fijngeknepen en het sap in mijn ogen heeft laten druppelen. 

Toen ik op straat liep renden de kinderen uit de buurt gillend weg omdat ze dachten dat het nieuwe seizoen van The Walking Dead begonnen was. Daarnaast ben ik een gevaar op de weg, kijk ik de hele tijd boos en stond ik vanochtend per ongeluk in de vrouwen kleedkamer van de sportschool. 

Dus nee,momenteel lukt het even niet om bewust te zijn van het feit dat alles vergankelijk is... Dat slappe gelul ben ik dan nu ook meer dan zat en jullie vast ook wel.

En hoe nu verder…?

Toch komt er vanzelf weer een moment dat ik mij hier minder druk om maak, wellicht wanneer ik tegen een lantaarnpaal op loop en vergeet dat ik ooit een bril gedragen heb.

IMG_2035.JPG
Zonder bril.. Zie jij verschil?