Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Samen vrij zijn

Mijn vrouw, dochter en ik fietsen door het platteland. We zijn onderweg en trappen ons richting heel veel mooie mensen. De vrijheid stroomt door de aderen, de wind waait door onze haren en onze monden zijn gesloten. We voelen het alle drie, we leven in vrijheid en hebben het goed. Dit is het paradijs waar ieder geloof over schrijft. Hemel op aarde is iets wat binnen in je zit. Waar wij allemaal toegang toe hebben.

Soms vergeten we de waarde van vrijheid doordat we niet beter weten. Wij leven al heel ons leven in vrijheid. Gelukkig maar, anders zouden we op de vlucht zijn, op zoek naar een beter bestaan.

We zitten in de tuin en de barbecue staat aan. Er staat een man achter de kolen met een schort om zijn middel, hij heeft een donkere baard en drinkt een blikje bier. Het is mijn vriend. Hij draait twaalf sissende hamburgers om en één kaasrondo. Die laatste verbrandt, zo zwart als de kat van een tovenaar.

"Moet je maar gewoon vlees eten hoor, Willem”, zegt hij.
"Slecht voor het milieu, net zoals die kop van je", antwoord ik.

Beiden kijken we elkaar met een glimlach aan. Wat veel meer betekent dan alleen een gezichtsuitdrukking. Achter deze vertekening op onze gezichten schuilt vrijheid.

Het keukenraam staat open. Ik luister naar de geluiden die daar vandaan komen. Het zijn heerlijke, blije geluiden welke alleen maar prettige gewaarwordingen bij mij oproepen. Nieuwsgierig sta ik op en loop ik die kant op. Het koude gras kruipt tussen mijn tenen.

Wat ik zie is vrijheid. Alle meiden kakelen druk door elkaar heen. Er komt een appeltaart de oven uit en mijn dochter gilt enthousiast wanneer de geur haar neus bereikt. Ze hebben het naar hun zin. Dat is duidelijk. Zelfs een blinde, zou dit zien. Dat komt omdat het gevoel er is.

Verdeeld in de tuin staan verschillende groepjes mensen met elkaar te kletsen. Stuk voor stuk bijzondere personen met hun eigen struggles en prachtige talenten. Talenten die steeds meer naar buiten treden omdat ouder worden ervaring met zich mee brengt. Van kunstenaar, tot ondernemer, van leraar tot kapper, van schilder tot dierenarts. Soms vraag ik mij af hoe het toch komt dat wij al tientallen jaren met elkaar omgaan. Zo veel verschil op één hoop, Hitler zou er direct een hartaanval van krijgen.

Wanneer ik thuis ben trek ik mijn huisbroek aan, een geruite Hema broek van de vrouwenafdeling. We besluiten om een rondje te gaan lopen. Ik loop over straat met een kop thee in mijn hand. Met mijn andere hand duw ik de kinderwagen vooruit.Ik denk terug aan de middag en ik realiseer mij dat die bijzondere mensen met verschillende gezichten, nationaliteiten en persoonlijkheden één ding gemeen hebben: wij delen vrijheid met elkaar. 

Al die jaren dat we elkaar kennen, hebben we hier van kunnen genieten. Een enorme rijkdom, waarvan het belangrijk is om eens goed bij stil te staan. Geniet van elkaar, van de natuur en van onze vrijheid. Ik hoop dat iedereen geluk vindt en een leven kan leven in ware vrede.