Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Waarom het belangrijk is om planten te eten

Op dit moment leven er op de wereld 7,3 miljard mensen. Dit worden er in de toekomst meer en meer.De veehouderij draagt wereldwijd voor 14,5% bij aan de uitstoot van broeikasgassen als CO2, methaan en lachgas - evenveel als de transportsector. Één koe stoot jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto’s, ofwel het rijden van 70.000 km. Om met een grote groep te kunnen overleven is het noodzakelijk om verstandiger om te gaan met deze prachtige planeet.

Van alle mensen op aarde heeft 2,4 miljard mensen last van obesitas, oftewel ⅓ van alle mensen heeft zoveel overgewicht dat het enorme gevolgen kan hebben voor hun gezondheid. Amerika geeft het grootste of zwaarste voorbeeld, de rest volgt, wij ook. Steeds meer kinderen hebben last van overgewicht, wanneer we de cijfers met tien jaar vergelijken zijn ze enorm gestegen. In mijn tijd had je één soms twee zware kinderen in de klas. Nu zijn de rollen omgedraaid, het dunne kind, wordt gepest, het dunne kind in de klas valt op.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is een warrige tijd, waarin je veel berichten leest die elkaar tegenspreken. Hierdoor raak je verward en kies je vaak voor de gewoonte en dat is precies wat de tabaksindustrie voorheen ook deed. Er wordt voor genoeg verwarring gezorgd waardoor de twijfel toeslaat en wij kiezen voor de vertrouwde voorspelbare weg.

Mijn advies; geloof niet alles wat je leest. Ook niet wat ik nu schrijf. Wees kritisch. Wanneer je een artikel leest dat bovengenoemde feiten omver werpt, ga dan op zoek naar wie het artikel heeft gefinancierd. In Amerika zijn dat steeds de grote bedrijven werkzaam in de veeteelt of melkindustrie.

Het is prima als je vlees of kaas of andere dierlijke producten eet. Je bent zo opgegroeid, het is met de pap- of vleeslepel ingegoten, ik snap het. Alleen realiseer je wel dat het stukje kip, vis of kaas dat je kinderen later eten niet hetzelfde stukje voedsel is als het was toen wij dat kregen.  Er zijn steeds meer chemische hulpmiddelen nodig om deze producten te produceren.

Maar goed, wees niet getreurd mensen, er is namelijk een oplossing. Jij kunt een verschil maken.

Ja echt.

Het enige wat je hoeft te doen is op je voedsel te letten.

Tada!

Ja echt waar. Ik kan het haast ook niet geloven. Ik leg het nog een keer uit, maar dan in andere woorden.

Wat jij in je mond stopt, kan het verschil maken. Het verschil voor je eigen lijf (dit vinden we vaak het belangrijkste) en het verschil voor de planeet, voor onze kinderen.

En dan komt de mooie kant van het verhaal. In deze tijd hebben we het goed. Het wordt ons namelijk heel makkelijk gemaakt om bepaalde producten te vervangen of om niet meer te eten. Hou het simpel, eet gezond, eet vaker plantaardig, en maak het jezelf niet moeilijk. Begin met een dertig dagen veganchallenge en kijk wat het met je doet of hanteer de 80/20 regeling, waarbij je niet gelijk voor 100% verandering gaat. Kies iets wat bij je past en wat bij de planeet past.

Ik wil namelijk nog veel langer van jullie kunnen genieten.

Niks meer missen? klik hier.