Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Oordelen zonder waarde

We zijn onderweg. Lopend in de zon, richting de stad observeer ik de wereld om mij heen. Het valt mij op dat ik vandaag alles mooier vind. Die grote boom is in eens een bijzondere grote boom. De takken bewegen mee met de wind. Alle blaadjes bewegen de kant van de wind op. De zon schijnt op de wapperende blaadjes en laat het reliëf van de boom heel duidelijk zien. De schors ziet er indrukwekkend uit  Het straalt een wijsheid uit dat mij doet denken aan de bomen van Tolkien.

Niet oordelen?

Er fietst een vrouw langs met een uitgesproken gezicht. Het lijkt alsof ze haar dag op een andere manier beleeft dan dat ik dat doe.Met een duidelijke frons trapt ze tegen de wind in. De zon die in haar ogen schijnt probeert ze weg te werken door haar ogen dicht te knijpen, haar grijze lokken zitten in de weg en zien er ongewassen uit.Ik groet haar vriendelijk. Iets te overdreven, waardoor het niet echt overkomt en ik een middelvinger krijg. Ze schreeuwt mij nog iets na. Er schieten allemaal oordelen door mijn hoofd. Vanochtend toen ik oordelend wakker werd had ik mij nog zo voorgenomen om vandaag oordeelvrij door het leven te gaan....

''Door niet te oordelen, schep je stilte in je geest.

- Deepok Chopra - 

Niet oordelen... Is dat mogelijk?

Onmogelijk

Niet oordelen is alleen enorm lastig.. Oordelen geeft ons een mening en vormt ook zo onze identiteit. Door middel van zicht, reuk en gehoor komen er allemaal signalen ons brein binnen, onze zintuigen registreren ze en zo wordt er een oordeel gevormd. Welke zich uiteindelijk onderscheidt als positief of negatief. Op deze manier geef je er waarde aan of ontwikkel je afkeer. Dit kan je dus niet tegenhouden en dit is ook niet het probleem. Het wordt pas een probleem wanneer je er waarde aan gaat hechten.

Mediteer

Toen ik net een paar dagen terugkwam van een tiendaagse meditatiecursus werd was het mij duidelijk hoe snel er een oordeel gevormd wordt. Ik liep in de stad op een drukke marktdag en iedereen die ik zag kreeg gelijk een label. Zonder ook maar een woord te wisselen vormde ik continu een oordeel. Zowel positief als negatief. Wanneer het een negatief oordeel is, doe je mensen te kort. Wij kennen de personen niet en weten nooit het hele verhaal waardoor het een onterecht oordeel wordt.

Ik schrok hiervan en begreep toen heel goed waarom het zo belangrijk is om niet altijd in drukte te leven. Op dat moment was ik heel erg bewust, dit is lastig om vast te houden. Wat als gevolg heeft dat je niet altijd bewust bent van al die waarde-oordelen die je dagelijks vormt. Daarom nogmaals, belangrijk om WAARDE te hechten aan rust in je leven.

Goed, ik ben dus van plan om minder te gaan oordelen. Stoppen met oordelen is een onmogelijke opgave, tenzij je een soort van superkracht hebt waarmee je tijdelijk je zintuigen kunt uitzetten. Stel je voor wat voor superheld dat wordt. Een superheld die helemaal niks kan en dit dan ook op andere mensen uitstraalt waardoor er tijdens een vechtpartij weer rust ontstaat.

Hoe om te gaan met..

Het beste wat je kunt doen is bewust door het leven proberen te gaan. Dit betekent dat je best mag oordelen, als je maar begrijpt dat het oordeel weer voorbij gaat. Wanneer je begrijpt dat alles wat komt, ook weer zal vergaan hecht je er automatisch minder waarde aan. Er komt een oordeel, je beseft dat het oordeel er is en je lacht erom, wetende dat het maar tijdelijk is.

Ik vind het fijn om in de natuur te lopen. En terwijl ik dit schrijf ben ik er achter gekomen waarom dit is. Het brengt mij rust. Als ik door het bos loop en de vogels hoor fluiten, dan oordeel ik op een andere manier. De natuur geeft mij het gevoel dat ik minder oordeel en dat biedt mij de gelegenheid om alles een plek te geven. Wellicht komt dit doordat je weet dat die boom, met die mooie blaadjes jou niet op een afkeurende manier bekijkt.

Succes met het oordelen dames en heren. Na het lezen van dit stukje heb je vast al een paar oordelen gevormd. Zolang je er maar geen waarde aan hecht!