Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Praktijkverhaal van een beginnend minimalist

Deze week maakte ik een wandeling. Terwijl mijn voeten zich verplaatsten zagen mijn ogen een roodborstje, een hele dikke. Dikke dieren heb ik altijd grappig gevonden. Ik lach ze dan ook uit, wetende dat ze toch geen gemene dingen terugzeggen, loop ik tevreden verder. Tevens keek ik een documentaire over minimalisme en daar wil ik het dit keer over hebben.

De documentaire heet: Minimalism, a documantaire about the import things in life.

Waarom minimalisme mij aanspreekt

Even een korte toelichting over de titel van deze post. En dan met name het stukje : Maximale Willem. Ik schrijf namelijk graag over mijzelf, hierdoor voelt het alsof ik een heel belangrijk leven heb.

Wat ik ook heb, net als jij

Met maximale Willem doel ik op het volgende: ik doe als ik iets doe maximaal. 

Een maximale mongool

Dat maximale wordt steeds vaker een eigenschap waar ik niet zo blij meer mee ben. Het heeft mij een hoop gebracht. Begrijp mij niet verkeerd.

Ooit was ik in een hardloopwedstrijd de snelste man van Schagen, door al dat hardlopen kreeg ik het lichaam van een ondervoede hazewindhond. Ik keek eens een documentaire over klimaatsverandering en werd grotendeels veganist (80-20%), waardoor ik één van de lekkerste gerechten in mijn leven nog meer ging waarderen. En zo besloot ik ooit mijzelf op voeding te gaan richten en heb ik ondertussen zoveel verschillende dingen geprobeerd dat mijn darmen langzaamaan veranderd zijn in die van een stinkdier met een jeugdtrauma.

Zoals je kunt lezen, heeft het alles of niets verhaal, het maximaal ergens voor gaan, mij een hoop gebracht.

Althans, zo lijkt het.

Wanneer ik iets bereik in mijn leven ga ik snel op zoek naar iets anders. De zoektocht blijft doorgaan.

En dan komt minimalisme op mijn pad. 

Hiermee wil ik niet beweren dat het fout is om te zoeken, want dat kan ook een drijfveer zijn, echter wanneer je maar blijft zoeken terwijl je al zoveel hebt, kan het tegen je gaan werken en brengt het onrust met zich mee.Ik schreef al eerder dat minder bezit mij gelukkiger maakte. Echter ondernam ik nooit actie.

Juist omdat ik zo'n alles of niets gozer ben, spreekt minimalisme mij aan. Ik geloof namelijk dat dit rust met zich meebrengt.

Minimalisme is een proces, een levensstijl

We mensen neigen vaak naar het maximale. Het feit dat ik niet sliep na het kijken van de docu maakte mij hier nogmaals van bewust. Ik wilde het liefst direct alles weggeven of weggooien., allerlei plannetjes gingen door mijn hoofd. Op het moment dat ik met de kinderwagen boven de prullenbak hing ging er een belletje rinkelen..

Rustig aan, Willem. Het hoeft niet gelijk. Dit keer even op een andere manier.

Het is belangrijk om te realiseren dat het een proces is. Waar je langzaam in kunt groeien. 

 

De trailer van de film. Echt een aanrader!

30-Day minimalism game

Op de website van de makers van de documentaire vind je heel veel tips wat betreft minimalisme. Ook staat er een leuk spelletje op, dat ik graag met jullie wil spelen. Ze noemen het de 30-day minimalism game.

Het komt er eigenlijk op neer dat je dertig dagen iedere dag wat weggeeft of gooit. Alleen komen de aantal dagen overeen met het aantal spullen dat je wegdoet. Bijvoorbeeld: op dag twee zorg je ervoor dat er twee spullen weggaan. En op dag dertig, gaan er dertig spullen de deur uit.

Dit lijkt op heel wat, echter wanneer je eens goed naar je bezittingen kijkt en jezelf de volgende vraag stelt:

Wat voegt echt wat toe in mijn leven?

Kom je al snel tot de conclusie dat je waarschijnlijk heel veel TROEP bezit.

Zie jij het zitten om met minder door het leven te gaan?

Lijkt het jou wat om meer rust te ervaren? Om nog beter te ervaren waar het echt om draait in het leven?

Ben je nieuwsgierig geworden, of ben je zelf ook al bezig met minimaliseren? 

Laat het mij weten of je mee wilt doen. Ik start er maandag 30-01-2017 mee -ongeacht het aantal deelnemers... 

Weet je nog? Maximale Willem

We eindigen (als we het volhouden) het spelletje op 28 februari. Dan kun je op 1 maart lekker genieten van een simpeler en rustiger leven. Hoogstwaarschijnlijk zul je dit al eerder ervaren.

En dan nog even dit

Minimalisme is cool.

Kijk de documentaire, bezoek de website van Mark Manson, ga voor tips naar de website van The minimalists. en laat mij weten of je mee doet.

Oh ja,

Jelmer de Boer schreef er ook een leuk en duidelijk stuk over in het Nederlands.

Kijk maar wat je er mee doet.

Peace!