Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Waarom je eindelijk gaat beginnen met mediteren

Er leven 7 miljard mensen op de aarde.  Dat zijn er een heleboel. Daarom is het van groot belang dat je op de juiste manier met jezelf en anderen leert omgaan. Hiervoor is het fijn dat je er bewust bent. Wees licht in plaats van zwaar, geef het voorbeeld en laat zien dat het anders kan. 

Handel vanuit liefde.

Mediteer.

Hier twaalf redenen voor je om te beginnen met meditatie.

1 - Rust

Het brengt rust. Vind innerlijke rust. Het is haast noodzakelijk om je dagelijks terug te trekken. Denk daar niet te moeilijk over. Dat kan al voor een paar minuten in een klein kamertje of desnoods op de wc. Het helpt om vaste momenten in te plannen. We gaan allemaal dagelijks naar de wc. Hou wel even in de gaten wie er voor je een boodschap doet.

2 - Overzicht

Meer contact met jezelf, je medemens en de natuur. Hierdoor ervaar je meer rust en daardoor meer overzicht. Wanneer je de gedachten vergelijkt met vuurwerk is het na verloop van tijd niet meer zoals tijdens de jaarwisseling, maar vliegt er af en toe een vuurpijl voorbij, welke je van een afstand observeert.

3 - Gedachten

Je leert dat je gedachten niet de baas zijn, het zijn wolken en jij bent de zon. Je kunt niet stoppen met denken, je kunt wel bepalen waar jij je licht op laat schijnen.

4 - Multitasken is onmogelijk.

Je leert dat multitasken niet bestaat. Probeer maar eens aan een groene olifant te denken en op je ademhaling te letten. Dat gaat niet. Ons brein kan simpelweg niet meer dan één informatieverwerkend proces tegelijk aan. En daar zit een hele mooie les in. Multitasken zorgt voor onrust. Dus ervaar dat je dit niet kunt, accepteer het en doe voortaan één ding met 100 % van je aandacht.

5 - Bewustzijn

Er bewust zijn.

‍Een mooi plekje, maar absoluut niet noodzakelijk. Foto van Cristina Nichitus

6 - Acceptatie

Accepteer dat je soms een lul bent, accepteer dat je lijkt op een balzak van een hyena, accepteer dat het je weer niet lukt om maar voor een paar seconden op je ademhaling te letten.

Accepteer dat allemaal, het mag er namelijk allemaal zijn en het ontkennen is als vechten met een beer. 

Dat win je niet, tenzij je Leonardo Di Caprio heet.

7 - Spiegelen

Naar jezelf kijken, is de beste leerschool. Mediteren is een spiegel voorhouden. En van spiegelen leer je.

8 - Liefde

Liefde voor jezelf is liefde voor je medemens. Meditatie zorgt voor acceptatie, acceptatie zorgt voor compassie. Ja ik heb een poster van mijzelf boven mijn bed.

And i like it.

9  - Stop met zoeken

Zoek het innerlijke kind. 

Haha, houd toch op man. Waarom ga je in het verleden zitten, terwijl alleen dit moment er is? 
Observeer,... Is het een kut gevoel? Ja?  Mooi. Accepteer dat. 
Is het een fijn gevoel? Ja? Mooi, accepteer dat.

 

Maar geef er geen waarde aan. Zorg dat je het als een moment ziet. Alle blije en stomme momenten zijn tijdelijk. Ze gaan weer voorbij. Jij observeert alleen en doet verder niks. Dit gaat je helpen. Hierdoor leer je los te laten.

10 - Inktvlek

Eenmaal begonnen met meditatie zul je door regelmatig te oefenen merken dat het zich als een inktvlek in een ton met water verspreidt. Het komt in alle gebieden van je leven terug.

11 - Prestaties

Er zijn genoeg studies die aangeven dat mensen die dagelijks mediteren (op welke manier dan ook) betere prestaties leveren op het werk, sport en in hun  privé leven. Wanneer ik naar mijn eigen leven kijk herken ik dit duidelijk. Ik sta meer in mijn eigen kracht, ik ben rustiger,realistischer en nog net iets knapper.

12 - Gezondheid

Zo zijn er ook veel studies die bewijzen dat het voor je gezondheid vele voordelen heeft. We weten ondertussen allemaal dat te veel stress niet goed voor je is. Meditatie en juist ademen vermindert stress en levert een bijdrage aan een gezonde lifestyle.  

Zo zijn er natuurlijk nog honderden voordelen aan mediteren, welke ik hier niet noem.

Ik volg zelf Vipassana meditatie. Waar je me altijd wat over mag vragen. 

Wist je bijvoorbeeld dat je gratis een 10 daagse cursus kunt volgen op veel verschillende locaties over de hele wereld?

Niks meer missen? klik hier.