Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Zo word je liever voor jezelf

Alles of niets. Iets voor 100% doen of niet meer doen, zwart wit denken. De fixed mindset. Voor lange tijd heb ik zo mijn taken, verplichtingen en wensen proberen uit te voeren. Dan werd ik enthousiast of juist het tegenovergestelde en wilde ik het anders, dan zou het roer omgaan.

In mijn gedrevenheid riep ik dan dingen zoals:

´Dit doe ik nooit meer.´

´Of who, dit wil ik altijd

Waardoor ik mijzelf voor 100 % iets toe zei of juist afnam. Op deze manier een weg bewandelen, maakt het lastig om de weg terug te vinden. Enkele jaren later (zeg 25 jaar praktijkervaring) weet ik en besef ik dat dit er een andere manier is.

Want hoe prettig het proces en gevolg van een bepaalde keuze ook kan zijn:

Het gelijk perfect (angst) en voor 100% willen doen, werkt averechts. Het sluit je op in je eigen mentale gevangenis van afspraken en regels. Op deze manier vergeet je het proces, je vergeet onderweg te genieten. Er ontstaat tunnelvisie, een beperkte manier van denken, waarvan je denkt dat het de uitweg is. Het kost energie en haalt het plezier van je handelingen naar beneden.In de klas benadruk ik altijd dat je juist fouten mag maken, van fouten leer je. Wanneer je niks meer fout doet, ben je uitgeleerd.

Wat een saaie bedoening.

Wees zacht voor jezelf en gebruik meer de ruimte.

Wil je iets veranderen in je leven? Wil je graag een nieuwe gewoonte aanleren?

Pak het anders aan. Gebruik de 90/10, 80/20 of 70/30 regel.  Dan kies je ervoor om tachtig procent ergens voor te gaan en geef je jezelf twintig procent de ruimte om ergens van af te wijken.

Zoals in het Sonja Bakker dieet tijdperk:

De schijt aan Sonja dag. Of was het schijt op?

Zo ontstaat er ruimte. Zo geef je jezelf de kans om een vergissing te maken. Om van je fouten te leren.

Toen ik Cowspiracy keek en direct daarna besloot om honderd procent vegan te gaan leven, hield ik dit 3 maanden vol, waarbij ik drie maanden lang in een gevangenis leefde. De sociale druk was mij te groot.Tijdens een vrijgezellenweekend liet ik het het los en was het hek van de dam. Als een kind in een ballenbak dook ik op de dierlijke producten die er voor het grijpen waren.

Het gaf mij op dat moment een zeer bevrijdend gevoel en daarmee bevestigde ik mijn twijfel: zie je wel, veganistisch eten is niks voor mij.

Na een paar maanden alles te eten wat er ook maar voor mijn neus kwam, door totaal los te laten en geen eisen te stellen, kwam er langzaam weer het gevoel dat ik liever anders at, bewuster, plantaardiger. Ik sprak met mezelf af dat ik voor 80/20 procent dit zou aanpakken.

Die twintig procent gunde ik mijzelf. Die zou ik mijzelf cadeau doen. Wanneer ik in sociale gelegenheden ben is het oké. Wanneer mensen met liefde een maaltijd voor mij maken eet ik het.

Het resultaat:

Ik heb geen dierlijk product meer gegeten sinds deze afspraak. Door de ruimte die ik mijzelf geef, sta ik veel meer achter mijn besluit dan het met een fixed mindset te willen bewerkstelligen.

Wees lief voor jezelf.

Ondertussen is er een boek verschenen. Het poëziealbum van een schatzoeker, memories van een vader, meester en idealist. Je kunt het hier bestellen.