Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Ook geen zin meer in die strijd?

Al jaren vecht je en verlies je. Jouw ego en de man die je dagelijks in de spiegel ziet, staan in de ring. Beelden uit het verleden en de toekomst vullen de zaal, gevormd door jouw gedachten. Je hoort niets anders dan het kloppen van je hart en het gejoel van de gillende toeschouwers, allemaal zijn ze door het dolle heen.

Je krijgt een stoot in je maag en er komt er eentje van rechts, je schreeuwt het uit en kruipt in elkaar, voordat je de kans krijgt, ontvang je een leverstoot en struikel je over je eigen veters. Je voelt je als dat jongetje van vroeger op het schoolplein dat vocht voor zijn leven om een knikker, wat een metafoor was voor jouw ego.

Na ieder gevecht zit je gekneusd op de bank en spreek je af dit nooit meer te doen. Toch, wanneer het innerlijke conflict weer toeneemt en de zaal gevuld wordt met beelden uit het verleden en de toekomst, stap je wederom in de ring.

Wanneer er geen winnaar is..

Deze strijd voer ik al een poosje. En dat is vermoeiend. Echter heb ik besloten om de handdoek in de ring te gooien. Ik ben er klaar mee. Ego en de man in de spiegel jullie hebben gewonnen. Hierbij verklaar ik jullie tot winnaar. Ga en geniet van jullie winst. Want deze bokszak trekt het niet meer.

Soms is het tijd om afstand te nemen. Uit je comfortzone te stappen en een nieuwe weg in te gaan. Jarenlang vechten zorgt ervoor dat het lijkt alsof je altijd ja zegt, zoals Mohamed Ali dit ook doet.

Ik kwam tot de conclusie dat het vechten tegen mezelf weinig zin had. Het werd tijd om in plaats van ja, eens nee te zeggen. Het leverde namelijk niks meer op, er was geen groei meer en het ziet er heel raar uit - een persoon dat in zijn eentje in de ring staat en zichzelf in zijn kloten trapt. Alsof je naar een hond kijkt die zijn eigen staart probeert te pakken.

Maar wat dan te doen?

Ga precies de andere kant op. Doe het tegenovergestelde. Bewandel een weg vol mededogen en liefde. Wees helder en eerlijk. Stop met het onderdrukken van situaties en omarm ze.

Wees zacht voor jezelf.

Er bestaat geen wereld waarin er geen vervelende situaties plaatsvinden. In het leven zijn er problemen.

‘’Het ervaren van geluk zit hem in het oplossen van deze problemen.’’

Dit zijn niet mijn woorden maar die van Mark Manson, een schrijver met een tof boek en een fantastische blog. Alleen schrijft hij in het Engels en schrijf ik zijn woorden nu in het Nederlands waardoor het net lijkt of ik heel wijs ben.

Los je problemen op

De vraag is dus: Hoe ga je met jouw problemen om?

Je kunt ze uit de weg gaan en doen alsof ze er niet zijn. Waardoor je keer op keer weer de ring in stapt en jezelf voor de gek houdt.

Of herpak je de controle? 

En probeer je jouw problemen op te lossen, door ze te accepteren en te erkennen. Pas wanneer je stopt met het liegen tegen jezelf ontstaat er ruimte om zaken op een rijtje te zetten en ze een plek te geven.

Jij maakt zelf het verschil

Zo loop ik al jaren lang te kloten met voeding. Eerst wilde ik afvallen, dus at ik weinig en sportte ik veel, toen ik eindelijk afviel en had wat ik al die tijd wilde, besloot ik dat het niet genoeg was en wilde ik het lijf van Brad Pitt, of dat van Arie Boomsma als we toch in het Nederlands bezig zijn.. 

Vijfentwintig verschillende diëten verder, 100.000.003 verbrande kilocalorieën en zwemmend op de fiets de oceaan door met een kogelvrij vest om mijn middel en een eiwitshake in mijn hand, bereikte ik uiteindelijk niks.

Nog steeds was er ontevredenheid.Ik stond keer op keer in de ring en verloor van mijn ego.

Toen, eindelijk met nog wat etensresten in mijn onzichtbare baard, hoorde ik wat ik moest horen.

‘’Je bent er al.
Wat je ook bereikt in het leven, welk probleem je ook oplost. Hoe je hier ook mee omgaat.
Je bent er al.’’                

Een prachtige spreuk, dat mijn ogen deed openen….

Ok, dat bakje koffie en die koude douche hielpen ook.

Maar echt…

Je bent er al.