Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Gratis genieten

Menig keer heb je een bedrag besteedt aan een gadget, een bioscoopbezoek, een etentje of aan een andere activiteit. Het was gezellig. Wie weet had je aan het einde van de avond nog een extraatje te pakken en dacht je: dit moet ik vaker doen.

Vervolgens ga je weer hard aan het werk, hier heb je het redelijk naar je zin, of jij bent één van die mensen die het enorm naar zijn zin heeft. De meeste mensen werken voornamelijk voor het geld en er is een grote kans dat jij er één van bent.

Zo werk je hard en is er zo weer een week of een maand voorbij. Je geld wordt weer uitgegeven en steeds heb je even een kort moment van ontspanning, van geluk. Op deze manier lijkt het dat je geld en werk nodig hebt om aan ontspanning en geluk toe te komen en in een aantal gevallen klopt dit ook.

Alleen er zijn ook manieren om te ontspannen en om geluk te vinden zonder dat je daar geld voor nodig hebt. Er zijn gratis opties in het leven waar je elke dag je profijt van kunt doen.

1 - Mediteer

Of je in stilte een kopje thee drinkt, je ademhaling telt, een mantra herhaalt, of een vipassana cursus volgt, het is allemaal oké.  Met regelmaat (iedere dag) een moment voor jezelf nemen doet wonderen. Het zorgt voor ontspanning, een wellness behandeling voor de geest.  

Gratis en iedere dag tot je beschikking.

2 - Slapen

Van een gezond slaapritme (minimaal 7, maximaal 9 uur per nacht) word je een betere versie van jezelf. Je lijf heeft het nodig, je geest heeft het nodig.

Bij ons thuis zijn de nachten vaak nog gebroken. Het kleinste monster slaapt goed. Ze wordt wel nog een paar keer in de week ś nachts wakker. Dit zorgt voor gebroken nachten en heeft direct invloed op onze gemoedstoestand.

Wij spreken af dat we later op de dag nog voor een slaap moment zorgen.

Wanneer Rosie doorslaapt en wij dan dus ook, is de sfeer een stuk positiever en zijn we gevuld met energie.

Je hebt iedere nacht weer een gratis kans om je lijf en geest een wellness behandeling te geven.

3 - Ademhalen

De ademhaling is heel bijzonder. Wanneer een baby ter wereld komt is dit het eerste wat het doet. Zonder de adem zouden wij er niet zijn. Het draagt onze levensenergie met ons mee. We dragen het altijd bij ons en daarom is het een perfecte graadmeter om te observeren hoe jij je voelt.

Is de adem hoog, dan voel je je onrustig. Soms voelt het alsof je adem te kort hebt. Ik zelf vergelijk het met een baksteen op mijn borst.

Is de adem rustig en richting je buik, dan ben je relaxt, zelfverzekerd en weerbaar. Je staat dan sterker in je schoenen.

Dus gebruik deze gratis bezigheid als een tool, een indicator en leer jezelf op momenten dat de adem hoog zit, het weer laag te krijgen.

Dit heeft direct invloed op je gemoedstoestand.

Zo kun je gratis, zelf zorgen voor een prettig gevoel in plaats van een vervelend gevoel.

4 - Nu

Leef in het nu, in het enige moment wat er werkelijk is. Hier heb je alleen jezelf voor nodig. Kijk, observeer, voel, ruik en ervaar, wat er op dit moment plaatsvindt. Zeg ja tegen dit moment en je merkt dat je er al bent, dat jij goed genoeg bent, dat je eigenlijk niks anders nodig hebt.

5 - De natuur

Wij zijn natuur. Wij kunnen niet zonder de natuur. Zorg dat je verbonden blijft met je oorsprong. Zet je telefoon in vliegtuigmodus of laat het apparaat thuis en ervaar. Maak een wandeling door het bos, duik de zee in, loop met je blote voeten door het gras, kijk eens echt naar een boom, de wolken, de zon, of alle drie tegelijk.

Allemaal gratis en zo rustgevend.

6 - Beweeg

Dit kun je goed combineren met de eerdere genoemde punten. Je kunt voor de sportschool kiezen, je kunt voor een sportclub kiezen, of voor een personal trainer met een hangbuik genaamd Jerry kiezen, allemaal prima.

Het is echter geen noodzaak.

Je kunt ook gratis bewegen. Neem een keer extra de trap, speel buiten en gebruik de omgeving om je lijf te geven wat het nodig heeft.

7 - Sociale contacten

Wist je dat wanneer je een pasgeboren baby geen aandacht geeft, het kan sterven? Wij mensen zijn verbonden met elkaar en we kunnen niet zonder contact. Het kost geen geld om je vrienden of familie te zien, om met ze te praten, te lachen, te huilen of te discussiëren.

Ontmoet, ervaar en geniet.

Lees je deze stukjes graag? Je kunt je erop abonneren.