Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

De voordelen van mediteren

De wekker gaat om 04.50 uur. Ik sta op, spring onder de koude douche, vloek, droog mij af en poets mijn tanden. Mijn huispak gaat aan en ik loop op mijn tenen naar de meditatiekamer. Ik neem een houding aan welke nog ver verwijderd is van een volledige lotus en sluit mijn ogen. Een uur later kom ik tevreden naar beneden en drink daar mijn koffie. Daarna ga ik naar de sportschool. Ik gooi met een paar gewichten en ik kijk veel te vaak in de spiegel. Met een glimlach zit ik in de auto en ik ben rond 8 uur op mijn werk.

Meer energie

Geen tekort aan energie vandaag. Ik ben geduldig, positief ingesteld en heb plezier. De dag vliegt voorbij en om 17.00 uur zit ik in de auto. Het is een fabeltje dat leerkrachten al om 14.30 klaar zijn met werken. We hebben wel veel vakantie, dat klopt. Lekker hoor. Eenmaal thuis speel ik met onze dochter of bereid ik het eten. Rond een uurtje of zeven gaat onze prachtige dochter naar bed. Tevreden zoals (bijna) altijd valt ze snel in slaap. Ik kruip nog een keer op mijn meditatiekussen. Wanneer mijn vrouw klaar is met Goede tijden, kom ik meestal naar beneden. Ik vermijd die serie, zolang ik dit kan.

We kijken wat van Netflix, praten of lezen wat, soms een combinatie van alle drie, alleen dan niet tegelijkertijd. Als mediteren mij iets geleerd heeft is het wel dat multitasken in vrije tijd niet bij mij past. Rond een uur of tien gaan we naar boven en val ik in een diepe slaap.

Je leest een beschrijving van een doordeweekse dag van bewuste Willem. Voordat ik begon met mediteren en jij mij zou vertellen dat mijn dagen er zo uit zouden gaan zien had ik je voor gek verklaard. Nu ben ik het gelukkigst wanneer ik een dag zo indeel.

Ik wil jullie graag bewust maken van de vele voordelen van meditatie. Eerst wilde ik filmen hoe ik een uur mediteer, maar aangezien ik niet beweeg en mijn mond houd is dat niet zo boeiend om naar te kijken. Uiteraard ben ik wel een erg aangename verschijning, maar daar gaat het nu even niet om.

Dus, beter dat ik even op een rijtje zet wat het met mij gedaan heeft in de afgelopen twee jaar. Mediteren heeft mij ontzettend veel gebracht. Hieronder lees je hoe het mijn leven veranderd heeft.

1 - Geduld

Ik ben al een stuk geduldiger dan voorheen. Waar ik eerder al geïrriteerd werd wanneer de afstandsbediening net buiten handbereik lag, of op het moment dat ik ergens moest wachten, heb ik hier nu een stuk minder last van. Omdat ik mij beter besef dat ik vooral mijzelf met een last opzadel wanneer ik gefrustreerd raak.

2 - Stabiliteit

Mijn emoties zijn een stuk stabieler. Voorheen leek het alsof ik in een eeuwigdurende achtbaan volgeladen met horrorclowns door het leven ging. Op één dag waren er behoorlijk wat pieken en dalen. Wat soms voor verwarring zorgde. Dit is nu eerder vergelijkbaar met een cruiseschip dat rustig zijn koers vaart. Natuurlijk zijn er dagen dat het anders gaat, dat het stormt op zee, echter vind ik eerder weer het besef dat het maar een moment is, wat dus uiteindelijk weer voorbij gaat. En dat besef geeft mij rust.

3 - Compassie

Ik heb veel meer liefde voor anderen en mijzelf gevonden. Eigenlijk voor alle wezens. In het verleden maakte het mij niet zoveel uit wanneer dieren niet goed behandeld werden. Eigenlijk deed het mij natuurlijk wel wat alleen keek ik eerder een andere kant op. Nu vind ik het veel

belangrijker dat we hier beter mee omgaan. Dat we beter voor elkaar zorgen en elkaar, ieder levend wezen respecteren. Respect geven en ontvangen.

4 - Energie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zitten mijn dagen behoorlijk vol. De wekker gaat vroeg en ik doe het liefst zoveel mogelijk op een dag. Dit was voor het mediteren anders. Sporten deed ik altijd al graag, maar het liefst na mijn werk. Nu ben ik vader en lijkt het een opgave om de tijd te vinden. Het kost mij nauwelijks moeite om er vroeg uit te gaan. Het gekke is dat wanneer ik niet mediteer mij dit veel meer moeite kost. Het geeft mij dus meer energie. Wanneer je goed mediteert en breng je rust in je geest en mag je het vergelijken met slapen. Buddha sliep amper en hielp enorm veel mensen zonder moeite, als je de verhalen mag geloven :)

5 - Minder angsten

Eerder in mijn leven vond ik het doodeng wanneer iets anders ging dat ik van te voren bedacht had. Verder vond ik naaktslakken en Opa's en Oma's in het verkeer eng. Wanneer mijn vrouw later thuis kwam dan ze gezegd had, kwamen de meest bizarre gedachten langs en kon ik het niet laten om contact met haar te zoeken. Ongerustheid had als gevolg dat ik slecht in slaap viel en soms boos werd. Dit is nu zo goed als weg en wanneer er weer angstige gedachten komen, zie ik de gedachte als iets wat vanzelf weer verdwijnt en lach ik erom. Oh die naaktslakken en rijdende opa's en oma's vind ik nog steeds eng. Net zoals kinderen met teveel suiker op of Donald Trump, die volgens mij vroeger in een ketel met heel veel suiker is gevallen. Zoiets als Obelix alleen gebruikt hij zijn krachten op de verkeerde manier.

6- Acceptatie

Ik accepteer situaties eerder dan vroeger. Ik accepteer andere mensen en mijzelf een stuk meer. Nog steeds heb ik veel werk te doen, heb ik het idee, maar ergens is het wel al een stuk minder dan daarvoor. Mensen willen veranderen is nu meer veranderd in mensen accepteren en als ze mijn hulp nodig hebben dan probeer ik er voor ze te zijn.

7- Gezondere voeding

Doordat ik bewuster ben van wat ik eet, eet ik automatisch een stuk gezonder. Voorheen at ik wat ik lekker vond en vooral wat niet te veel moeite kostte. Vegetarisch of veganistisch door het leven gaan was een absolute no-go. Dat was iets voor hippies of voor mensen met teveel vrije tijd. Dit kwam voornamelijk door onwetendheid. Ik ging ervan uit dat het niet lekker zou zijn, niet compleet, dus begon ik er niet aan. Toen ik mijn eerste tiendaagse meditatie cursus volgde en daar volledig veganistisch at werd het mij duidelijk dat ik niks te kort had. Integendeel, ik had meer energie, had geen last van after dinner dips en voelde mij ook nog eens extra zorgzaam voor de natuur.

8 - Minder boos

Ik ben soms nog erg boos. Boos omdat ik zo weinig mag van mijzelf. Ik zou namelijk heel graag een zwembad in de tuin willen alleen ben ik sinds kort veganistisch en wil ik zuiniger met water omgaan. Afijn de momenten dat ik boos ben zijn een stuk minder geworden en wanneer ze er wel zijn kom ik veel eerder tot de conclusie dat ik er niks aan heb. Natuurlijk, af en toe hoort boos zijn erbij. Maar dit horen maar korte momenten te zijn, het is namelijk een emotie en een emotie is een korte lichamelijke reactie dat helemaal niet lang hoort te duren, onze hersenen houden zich vast aan het gevoel en maken het erger en daardoor duurt het vaak langer dan dat het nodig is. Soms was ik bijna een hele week boos. Nu is dat een stuk korter. En lach ik er eerder om.

Conclusie

Zo zijn er nog veel meer positieve gevolgen die meditatie met zich mee brengen. Jullie hebben bijvoorbeeld 2 uur per dag minder last van bewuste Willem!

Ik raad iedereen dan ook aan om eens een poging te doen, stap eens in deze wereld en geef het een kans. Het is iets wat je de rest van je leven kan blijven doen en je enorm veel kan schenken.

Heb ik je met mijn persoonlijke ervaringen nog niet overtuigd? Kijk dan eens op deze website, daar lees je 100 voordelen van mediteren of kijk naar deze film over gevangenissen die er voor kozen om meditatiecursussen te gaan organiseren voor de gedetineerden en zie wat het met de mensen deed.

Laat mij weten wanneer je meer wilt weten over dit onderwerp of als je zelf ervaringen hebt die je wilt delen. Ken je iemand die ook mediteert of mediteer je zelf, ben ik helemaal nieuwsgierig naar je ervaringen..

Peace!