Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Corona 2.


Na het besluit van de regering om de basisscholen te sluiten verlies ik mijzelf in verschillende artikelen over het coronavirus. De meeste zijn onderhand al meerdere keren bijgesteld. Ook dit stuk zag er gisteren anders uit. Dit geeft aan dat we allemaal met vraagtekens zitten. 

Daarom is het in mijn ogen ook belangrijk om een open mindset te houden. Vriendelijk, behulpzaam en open. Ik schreef gisteren na het hardlopen een stuk over hoe rustig het was op straat. Ik zag leegstaande parkeerplaatsen, verlaten werkplekken, Nikes hangend in een boom, gebouwen waar lichten nog brandden, ik vergeleek dit met een set van een slechte Zombiefilm. Ik wilde dat al eerder plaatsen, maar heb het toch herschreven. 

Er stonden veel meer laconieke grapjes in, maar nu, nog geen vierentwintig uur verder zie ik het toch al weer anders. Ik ben terughoudender, voorzichtiger, en twijfel momenteel of ik straks wel ga hardlopen.

Ik keek een mega interessant stuk van Brain Rose (een bekende podcaster uit Engeland). En wil eigenlijk alles geloven wat hij zei. Hij hamerde heel erg op de kracht van het menselijke lichaam. Hij geeft aan dat het virus, net zoals andere virussen, komende winter weer terugkomt, en dat het juist nu de tijd is voor de gezonde mensen onder ons om het virus te krijgen, zodat het immuunsysteem het de baas wordt en je volgende winter gewapend bent tegen het virus, en je op die momenten sterk genoeg bent om de zwakkeren te helpen. 

Een mooie bevinding, al zeg ik het zelf. En volgens Rutte dus ook een goed idee.

Ook kwam ik gisteren in contact met de natuur. Terwijl het zo stil was buiten, zo sereen, zonder auto’s, werkverkeer en gassen van draaiende fabrieken, stak er een familie ganzen over. 

“Goedemorgen familie Gans, wat zien jullie er gezond uit.” zei ik.

“Goedemorgen mens. Wij zijn virusvrij in beweging.” 

“Virusvrij? Weet u dan wat er momenteel speelt?”

“Het Coronavirus, beste meneer, dat gaat ieder wezen aan.” ze waggelden verder. Ik gebaarde instemmend, alsof ik aan het randje van mijn onzichtbare hoed trok.

Maar er was meer. Ik kwam heel dichtbij twee grote nachtzwarte kraaien, ik zag spelende paarden, buizerds die de lucht kleurden met hun cirkelende vlucht, vechtende mannetjes eenden en meerdere hommeltjes. Dit ziet een mens wel vaker natuurlijk, alleen voelde het anders. Minder auto’s, tractors en vrachtwagens, minder vliegtuigen en een stuk minder fabriekswerk, dat kan de natuur alleen maar als iets prettigs zien en dat was voelbaar.

Zo zijn er wellicht meer voordelen.

Er heerst momenteel een sterk samenhorigheidsgevoel. Oké, er wordt gehamsterd, nooit eerder was WC papier zoveel in het nieuws, maar heb vertrouwen. Geef elkaar de kans om te wennen aan deze gekke tijd en draai het om. Wij, wezens die in staat zijn ons eigen gedrag te observeren, te reflecteren en te leren van elkaar, laten wij kijken naar hoe het vroeger fout ging, laten we onze kennis gebruiken, en nu we toch allemaal gefocust zijn, het inzetten om een grotere verandering teweeg te brengen, waarbij verbinding en liefde de belangrijkste woorden zijn.

Laten we onze krachten bundelen en alle wezens die het nodig hebben de hulp bieden die ze momenteel nodig hebben. Maak je geen zorgen om wc-papier, veeg desnoods je reet af met een bananenschil, denk in oplossingen in plaats van in problemen. Denk aan alle mensen die momenteel op de vlucht zijn, geen dak boven hun hoofd hebben of in veel bizardere omstandigheden verkeren dan jij en ik. 

Steeds als ik mij zorgen maak om mijn inkomen (want zzp gymleerkracht), denk ik aan een foto die ik laatst op internet tegenkwam. Een foto gemaakt net na een enorme aardbeving. Er ligt een man op de vloer van een in elkaar gestort gebouw, hij heeft twee dochters. Althans zo vul ik het in. Een dochter hangt nog maar net in zijn vingers, ze staat op het punt om naar beneden te storten. Met zijn andere hand doet hij een poging om een onder puin bedolven kinderlichaam te redden. Hoe zou het nu met die man zijn? Maakt hij zich druk om het Coronavirus?

Ons wordt nu gevraagd binnen te blijven, dus het kan echt veel slechter.

Blijf je verstand gebruiken. Eet je groenten en fruit, was je handen, poets je tanden en doe geen domme dingen.

Nog even een note voor mijzelf en wellicht ook voor jou. Als je gevoelig bent voor het nieuws, de meningen van anderen, of artikelen van hoogopgeleiden, neem dan een break en luister naar je onderbuikgevoel en weet dat alles, maar dan ook alles komt en vergaat

Zorg eerst goed voor jezelf. Dat is echt mega belangrijk deze dagen. 

Je kunt ook iets voor elkaar betekenen op kleinere schaal. Help je buurvrouw met haar boodschappen of pas een keer op de kinderen van de zorgende mens, de lokale agent, brandweerman of vuilnisman. 

Als we met zijn allen voor paniek kunnen zorgen, kunnen we ook met zijn allen voor verlichting zorgen!

Lees meer:

Een ander stukje over Corona.

Een stuk tekst over een meditatiecursus.

Een stukje tekst over hoe fijn het is om thuis te zijn.