Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

BBQ-pakket met pepernoot

In de speeltuin kijk ik naar mijn dochter, ze blaast een verdwaalde paardenbloem kaal. De zon schijnt met al haar kracht op het pleintje, de pluisjes vliegen door de lucht. Het doet mij denken aan een Banksy kunstwerk, passend bij de klimaatverandering waar we deze dagen van genieten.

Ik draag een korte broek in oktober en Trump geeft eindelijk toe dat er een verandering gaande is. Het enkele laagje katoen draag ik met een dubbel gevoel. Mijn grip op de wereld is al onstabiel, maar met iedere zomerse dag in oktober is het net alsof ik ongetraind aan het koorddansen ben. Ik wil er van genieten, maar mis balans.

De warmte stopt de natuur in een centrifuge, alles wordt door elkaar geschud, alles gaat in de war. Schapen blaten, terwijl ze opnieuw lammen proberen te werpen, bomen krijgen nieuwe knoppen, ondanks hun stam omsingeld is door het geel en rood van verworpen bladeren, vogels vliegen van hot naar her en de Action verkoopt naast pepernoten ook bbq-pakketten. Niets of niemand weet nog hoe het zit en dat onbekende vinden de meeste mensen spannend

Waarschijnlijk is dit ook het werkelijke probleem van de mensen die in de war raken wanneer er gekleurde pieten over de dijk van Friesland racen. Gelukkig heeft het grote voorbeeld van de wereld “Trump” ook in de gaten dat het nu wel erg snel gaat. Alleen zegt hij dat het wel weer goed komt en het vanzelf overwaait. Wanneer een orkaan het Witte Huis treft dringt het waarschijnlijk pas tot hem door.

Nederland kan er ook wat van. De regering werd in 2015 aangeklaagd door Urgenda. De Nederlandse Staat hoort namelijk in 2020 de broeikasgassen ten opzichte van 1990 met 25 % naar beneden te brengen. In 2015 was er nog niks gedaald en zodoende ontstond de klimaatzaak. De rechter gaf Urgenda gelijk, de Staat hoort de burgers te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Wanneer ons lijf ziek is, wordt het warmer en doet het er alles aan om ziektekiemen te verwijderen.  Zo doet de aarde dat momenteel ook. Het doet er alles aan om weer in balans te komen, met of zonder ons. Het idee dat we zo slecht voor haar zorgen, maakt mij droevig. Dan besluit ik te stoppen met het lezen van nieuws, simpelweg omdat ik er slecht van slaap.

Op een verjaardagsfeestje raak ik in gesprek met een vriend. DJ Eindbaas kan als de beste genieten van het huidige moment. We praten over koetjes en kalfjes, een bruggetje naar het klimaat verhaal. Hij vertelt dat er ook hele mooie dingen gebeuren, zoals dat Urgenda won, dat Boyan Slat zijn uitvinding steeds meer aanzien krijgt. Hij vertelt nieuws dat ik zelden op voorpagina’s aantref.

Maar er is meer.

Hij deelt met zeer veel passie zijn nieuwste muzikale ontdekkingen, spelletjes, en het alledaagse en dan als de kinderen lachend op me afrennen en op hun manier aangeven dat ze naar huis willen, loop ik weer met opgeheven hoofd. Het zware voelt weer wat lichter. Dan zie ik weer waar het om draait en kies ik voor verbinding. Samen werken aan een betere toekomst. Open, empathisch,verbonden.

Mijn DJ vriend draait binnenkort weer prachtige plaatjes. Zwart, bruin, geel, wit, gekleurd, iedereen is welkom. Mens, dier, plant, de natuur is welkom.  

Laten we heen gaan meneer Trump en mensen van de Nederlandse Staat. Laten we dansen en lachen tot we erbij neervallen. En dan aan het einde van de avond vullen we onze hongerige buiken met een gezonde maaltijd en creëren we een prachtig plan om er een bijzondere tijd van te maken.

Laten we op de weegschaal staan en zorgen voor balans in de natuur. Balans in jou en mij.