Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

Appelmoes etiquette

Er zitten twee gaten in de deksel van de pot met appelmoes. In deze gaten zit een klein beetje schimmel. Hier is duidelijk iets mis gegaan. Uit respect voor de heerlijke smaak van een bord koude appelmoes voel ik mij verantwoordelijk om duidelijkheid te verschaffen in deze kwalijke zaak.

Voor mij is appelmoes meer dan appels die tot moes geslagen zijn. Het gouden fruit is mijn jeugd, het is een redder in nood en het zorgt voor connectie.

Alhoewel ik minder appelmoes nuttig dan vroeger, weet ik dat het nooit uit mijn leven verdwijnt. Ik was vroeger een lastige eter, als het er vreemd uit zag moest ik het niet - een beetje zoals Geert Wilders nu naar de wereld kijkt, maar wanneer er appelmoes bij kwam was het in orde. Dan zag het er voor mij gangbaar uit en redde mij het uit vervelende situaties.

Het verplicht leeg eten van je bord als kind is voor volwassene als werken met een kater op een zondag .Er lijkt geen eind aan te komen.

Dus Geert, doe eens wat appelmoes bij de wijn.

De diepe liefde die ik voel voor appelmoes heb ik van mijn vader. Mijn vader werd vroeger Edje appelmoes genoemd, een titel waar hij dag in dag uit, jarenlang voor heeft moeten knokken.Ieder gerecht werd voorzien van appelmoes : Spaghetti, nasi met saté, pannenkoeken, gebakken eieren en appelmoes.

Appelmoes voor bij de appelmoes.

Daarom stroomt het door mijn aderen.

Het hoort bij het avondeten. Al is het alleen om te laten zien wie de baas in het huis is. Er zijn namelijk altijd potten die geopend moeten worden en dat doe je niet met een mes, dat doe je met je handen.

Degene die als eerst de pot pakt heeft de kans om zich te bewijzen. Zoals King Arthur zijn zwaard trekt uit de steen, zo krijg je de kans om de deksel van de pot te halen. Je mag het iedere nieuwe pot weer proberen!

 Soms lukt het niet en dan worden er smoesjes gebruikt zoals:

‘’ Mijn handen zijn te vet, ik krijg geen grip.’’ Of ''Ik heb net de pot met rode kool al geopend.''

Als je mazzel hebt mag je het dan proberen met een handdoek. Meestal is je kans verkeken en geef je het door aan de volgende. Er wordt een klap gegeven op de onderkant en het  wordt met een rood aanlopend hoofd opengedraaid,

King Appelmoes van de dag.

Degene die eerder aan de beurt was doet nog een poging om er met de eer vandoor te gaan door zoiets te zeggen als:

‘’Dat is niet eerlijk, ik had het begin alvast voor je losgemaakt.’’

Maar je bent te laat. Je kans om te shinen is voorbij, het is jouw beurt om de tafel af te ruimen slappe hond. Hier een pot rabarber!

Door deze dialoog en interactie die je aan de eettafel hebt, verbindt appelmoes.

Soms komt het voor dat de pot het wint van de appelmoeseters. Dan is het een trieste dag, een dag zonder appelmoes is namelijk triest..Met gebogen hoofd wordt de pot weer in de koelkast gezet en er wordt verder niet meer gesproken.

Maar nooit, nooit worden er hulpmiddelen gebruikt. Dat is onrespectvol. Je bent niet appelmoeswaardig wanneer je een pot opent met behulp van een mes. Dan kun je net zo goed van die kuipjes gaan leeg lepelen samen met de andere bejaarden van het verzorgingshuis. Of van die draaipotten gaan kopen waarbij de deksel gemakkelijker open gaat.

Waar is dan nog de romantiek? 

Gezinnen die appelmoes kopen met draaipotten brengen hun kinderen met de auto naar de avondvierdaagse en slurpen onderweg net zo goed een pot rabarber achterover.

Gadverdamme, rabarber.

Dus vertel, wie heeft die pot met appelmoes zo mishandeld?

Lees meer stukjes over de liefde:

Een stukje over Sinterklaas en leeuwen.

Een stukje over een huiswerkopdracht.

Een stukje over verliefd zijn.