Willem Meester

Schijnbaar zit het antwoord in mij

De camping

We staan op een camping. Er zijn duinen, konijnen en grote hoeveelheden zon. Het is heter dan de kachel in de winter. Ik groet met nog wat bonenresten tussen mijn tanden een rokende Duitser die net even te lang naar mijn ontblote kinderen in de speeltuin kijkt.

lees verder

Half wordt heel

Ik kan je alvast zeggen: indien die wet er doorkomt, zit ik snel zonder werk. Het lesgeven op anderhalve meter afstand zou van het onderwijs een drama maken. Zie je het voor je? Een kind staat huilend aan de kant van het tikspel en jij als leerkracht probeert vanaf een afstand het kind weer in beweging te schreeuwen.

lees verder

Huiswerk

Voor het eerst in zesendertig jaar denk ik na over mijn huidskleur. Over dat ik wit ben en wat dit in vergelijking met donkere mensen mij allemaal brengt. Nooit eerder dacht ik daar zo over na.

lees verder

Kwetsbaar

Mijn vader stond bij de friettent te wachten op een zak patat, is blijkbaar zijn bewustzijn verloren en toen met zijn hoofd terecht gekomen op de straat. Geen ketchup, maar echt bloed over zijn gezicht. Toen de ziekenwagen op het punt stond te vertrekken was hij al weer behoorlijk zichzelf.

lees verder

Vogels spotten

We kijken naar een klein bruin vogeltje dat met de opkomende zon als achtergrond dansend tekeningen maakt in de lucht . Het doet ons verstillen. Het beestje weet wel raad met de aandacht dat het krijgt.

lees verder

Water

Het zou zomaar eens een mooie surfdag kunnen zijn. Ja, ik heb naast rennen, zeer veel zin in surf. Hardlopen is zalig omdat je zo op de grond mag stampen, maar surfen, man, dat is dansen op water, Jezus is er niets bij.

lees verder

Tijd?

Weken, dagen, uren, minuten, seconden! Ik geloof niet meer in jullie bestaan. Jullie zijn verzinsels en houden mij niet langer voor de gek! De momenten vloeien in elkaar over als geboorte en de dood. Er is kader noch richtlijn, alles is één geheel. Wij zijn druppels in de grote zee van materie.

lees verder

Planeet Nietsdoen

En zo kabbel ik steeds tegen de oever van een meer zonder bodem. Waar is dat moment van acceptatie? Het is ontoereikend zoals opa’s en oma’s in tijden van Corona. Zoiets overkomt mij eigenlijk zelden. Er zijn weinig momenten dat er geen zin is, er is altijd wel iets te doen.

lees verder

Gefeliciteerd

Want dat vergeet ik vaak. Ergens denk ik de uitzondering te zijn. Ik, die ene, de uitverkorene, onsterfelijk, onschendbaar. Maar naarmate de jaren vorderen en er weer in niets meer dan een zucht een jaar voorbij vliegt is daar dus die wijsheid.

lees verder

Focus

Als je drie door de helft deelt heb je een heel gek getal. Drie weken terug was anderhalve meter honderdvijftig centimeter, nu hebben deze woorden een andere lading. Het is veel meer geworden dan een getal, het valt niet niet meer in waarde uit te drukken. 

lees verder

WC bezoek

Hoe zou het zijn om momenteel in een wc-papierfabriek te werken? Vegen ze daar hun billen of gaan ze toch voor het stromende water? Ik ben van mening dat we laatst een belangrijke groep mensen vergeten zijn. Naast alle helden die zorgen, redden en lesgeven horen wij ook te applaudisseren voor de hardwerkende wc-papierfabrieksmedewerkers.

lees verder

Voor als je het ook niet weet.

De meesten van ons zitten momenteel thuis. Noodgedwongen vrij tijd, noodgedwongen meer tijd met je gezin, met je geliefde, met jezelf. De kinderen niet meer naar school, de meesten van ons niet meer naar het werk. Toch denk ik dat we nu het meeste werk te doen hebben, en het meeste kunnen leren, meer dan ooit. 

lees verder

Dubbelvla

Ik voel mij als een geschud pak dubbelvla. Ergens is het lekker om zoveel samen te zijn, om te spelen, extra gezond te leven, na te denken over moestuinen en noodgedwongen nieuwe plannen te maken, maar aan de andere kant is die onzekerheid en zijn de zorgen, de zieken en de doden zo intens en verschrikkelijk, dat alles gemengd voelt; hoe kan je niet in de war gaan in deze tijd?

lees verder

Corona 2.

Ik keek een mega interessant stuk van Brain Rose (een bekende podcaster uit Engeland). En wil eigenlijk alles geloven wat hij zei. Hij hamerde heel erg op de kracht van het menselijke lichaam.

lees verder

Corona

Maar deze avond, vlak voor de hutspot van mijn vader, begin ik vooraan. Op de rouwadvertenties na, staat er op iedere pagina wel iets over het Corona virus. Tot dit moment, heb ik de Coronahype nog niet toegelaten, maar nu wordt er toch een zaadje gepland. 

lees verder

Koffie

De volgende morgen sta ik in pyjama in de supermarkt. Ik haal de allerlekkerste koffie en drink er vier. Ondertussen voel ik niet meer wat ik die eerste dag voelde. Ik ben nu echt die hazewindhond met ADHD. Het zwarte goud heeft mij in haar macht. 

lees verder

Vipassana

In dit artikel lees een uitgebreide beschrijving van mijn meest recente Vipassana ervaring. Iedere dag schreef ik een stukje in mijn hoofd. Dit is het resultaat ervan.

lees verder

Honden op de weg

Maar het is toch zo? Een keffende duivelshond die op je af komt, daar wordt toch niemand blij van? Helemaal niet wanneer het baasje niks lijkt te ondernemen. Als eigenaar – of een levend wezen bezit kan zijn betwijfel ik – hoor je te weten hoe je hond reageert.

lees verder

Kobe Bryant en de fruitvlieg.

Ze noemde Kobe the Black Mamba. Waarschijnlijk omdat hij in het heetst van de strijd dodelijk was en omdat het gewoon een badass naam is. Op het basketbalpleintje werd ik De Fruitvlieg genoemd. Iets minder badass maar zeer treffend.

lees verder

Stripverhaal

Volgens mij is er maar één enkel nu. Ieder moment is een tekening dat weer vervangen wordt door een andere en dat dan heel snel. Waardoor je steeds een andere beleving ervaart. Zo is alles nieuw. Het leven is een strip. Soms heb je het idee een tekenaar te zijn, maar vaker ben je gewoon onderdeel van de tekening.

lees verder

De halve

In een deliriumachtige staat klom ik de strandopgang op. Eenmaal boven had ik door waar we waren: Castricum aan Zee, mijn geliefde strand in de zomer was nu veranderd in een duivels oord met schreeuwende mensen aan de zijkant.

lees verder

Drempel

Het is bijzonder hoe woorden je aan het denken zetten. Er zijn stromingen die beweren dat de taal vooral voor dualiteit zorgt en daardoor afstand creëert tussen jou en de werkelijkheid. Zodat zoektochten en talloze mijmeringen ontstaan en drempel op drempel met zich mee brengen.

lees verder

Diagnose

Eigenlijk hoor ik dit niet te schrijven. Naast mij liggen twee dikke pillen verantwoordelijk voor meer dan 3600 pagina´s over de ziekte van de mens. Eigenlijk hoor ik mezelf onder te dompelen in al dat leed. Als ik er naar kijk krijg ik bijna een hartverlamming.

lees verder

Schrijven en hardlopen

Dat ik graag schrijf is u vast wel duidelijk geworden. Als u de laatste tijd meeleest is mijn liefde voor hardlopen u ook geen geheim. Het zijn twee vrienden die elkaar ontmoeten tijdens de tochten die ik afleg.

lees verder

De magie van kerst

Als kleine jongen pakte ik tijdens de kerstmaaltijd het chocolaatje van juf Marjon haar slagroomtaart. Terwijl mijn vingers nog onder de slagroom zaten en de juf mij streng aankeek, ontkende ik ijskoud mijn gulzige daad. Ze liet het daarbij.

lees verder

Spanning

Soms, wanneer ik weer een boek met enge beesten en spoken hoor voor te lezen aan Rosie, vraag ik mij af of zij later ook de weg met de meeste spanning bewandelt. Meestal wordt ze namelijk wakker, bang voor de spoken die ze eerder bewust op zocht. Dan hoop ik dat ze al eerder afslaat.

lees verder

Omdenken

Jack Reasons was een Amerikaanse astronaut die in de jaren tachtig een bijzondere ruimtevlucht maakte. Hij ondervond op zijn terugreis problemen in zijn shuttle. Het zag er somber uit. De laatste weken van zijn leven waren aangebroken, enkel omdat er op de thuisbasis een verkeerde schroef gemonteerd werd.

lees verder

Flamingo

Stella komt in haar Adam en Eva kostuum de woonkamer binnen. Ze heeft een roze veer in haar handen en vertelt over een droom gevuld met sterren, eenhoorns en regenbogen. Dagelijks luister ik met bewondering naar haar scheppingskracht. Ik slurp snel een koffie naar binnen en voel de onrust in mijn hoofd weer wakker worden.

lees verder

Sinterklaas en de leeuwen

Voor even vallen we samen in slaap. Ik droom over een feest dat mensen vroeger vierden. In deze droom schuine streep herinnering waren cadeautjes leuk, maar daar ging het niet om. Het samen met de familie zijn was het werkelijke cadeau.

lees verder

Papa, zet het licht aan

Eenmaal thuis maak ik mijn meiden wakker. Mijn vrouw en ik drinken samen koffie. De tv blijft uit en de meiden spelen in het donker. De oudste heeft van de lampionnen, een plant en een roze t-shirt een altaar gemaakt. Het is het enige licht in de woonkamer. Rosie vindt het spannend en raakt in paniek.

lees verder

Materie

Zo is het toch? Alles is voor even. Een scheet, een ademhaling, het wachten op je nieuwste bestelling van bol.com, die smerige wrat op de neus van je tante genaamd Gerdien, een leven, een diersoort of zelfs een gebied. Op een gegeven moment verdwijnt het (hou vol tante Gerdien).

lees verder

Herfstfeest.

We hielden dus een herfstfeest en ik besloot de alcohol in de koelkast te parkeren. Het leek mij wel een mooi moment om los te laten. Ook al vraag ik mij af of je ooit wel echt iets kan vastgrijpen.

lees verder

Apenkooi

Wat is het met dit spel? En waarom heerst er zo’n taboe op? Volgens mij is er een tijd geweest dat we het anders moesten noemen. Het spel waarvan we de naam niet zullen noemen. Bang voor mogelijke gevolgen die kunnen ontstaan.

lees verder

Eendjes

We werden zo blij van het idee de eendjes te voeren dat iedere stap richting het water een feestje werd. Zie je het voor je? Een ouder en een kind in de regen, met een zak brood en Barbie's in de handen, dansend en zingend door de straten.

lees verder

Tijdlijn

Ik ben momenteel bezig met het schrijven van een tijdlijn. Het is een huiswerkopdracht voor het vak therapeutische vorming en ik kan je zeggen, het werkt behoorlijk therapeutisch. Alsof ik bij mezelf op de bank lig maar dan zonder Netflix. Ik graaf in mijn geheugen als een mol die graaft naar een beter bestaan.

lees verder

Pathologie

Het lezen over ziekten is voor een gevoelig persoon een afrader. Ik raad het je ook niet aan wanneer je gauw het idee hebt dat alles om jou draait, of wanneer je veel liefde voor je medemens en geliefden ervaart. Het is dan ook, keer op keer een opgave om dat Medische handboek van 1900 pagina’s open te slaan.

lees verder

Doodsbedreiging

Een man in gebrekkig Nederlands beschreef hoe ik eruit zag en schold mij uit. Geslachtsdelen werden gecombineerd met volksziekte nummer één en ondertussen ging mijn hartslag omhoog.

lees verder

De eerste week

Alle drie starten we deze week weer op de scholen. Rosie bij de peuters, Stella als kleuter en ik als gymleraar. Terwijl de meiden letters, cijfers en spel leren, leer ik honderden namen. Aan iedere groep kinderen die ik zie vertel ik met trots over mijn gezin. Het geeft me kracht en laat de gezonde spanning die ik van te voren voelde, verdwijnen als zweetdruppels in een onderbroek. 

lees verder

Opruimen

En zo leer je wat over de mensheid. Je hebt mensen die wieldoppen strooien, pakjes shag, taartdozen, energieblikjes of kledingstukken laten slingeren. Er zijn vissers die vergeten rommel op te ruimen, er zijn ouderen die onderweg wat verliezen; we laten allemaal op ons eigen manier veel troep achter.

lees verder

De allermooiste

Thuis fluister ik in haar oor dat ze niet mag verklappen wat we net gedaan hebben. Ze fluistert oké, en begint in haar handen te klappen. Ondertussen maakt haar zus cadeautjes van klei, verf, peper en zout. In haar enthousiasme plakt ze de helft op de muur.

lees verder

Inspiratie

Zo vraag ik vaak of er nog onderbroeken zijn, waar mijn sporttas is, of er nog wc papier is, of waar die verdomde autosleutels toch zijn. Maar dit keer was het anders. Vlak voordat ik in slaap viel, kwam er een gedachte.

lees verder

De bloemenzaak

Ze had vier moedervlekjes onder haar rechteroog. Als Joey zou mogen, zou hij met een potloodje er een sterrenbeeld van maken. Hij zag het al voor zich. Ze zouden samen in het park op een kleed zitten, muziek luisteren; hij zou haar de mooiste planten en bloemen laten zien.

lees verder

Gezichten

Onderweg naar de Opa en Oma speeltuin (vlakbij het huis van mijn ouders) struikelt mijn jongste dochter en valt met haar gezicht op de stenen. Ze ligt huilend plat op de grond. Ik til haar op en probeer rustig te blijven. Haar lip is open en het bloed kleurt haar gezicht rood.

lees verder

Zwembad

Mijn vrouw komt de volgende morgen thuis van een nachtdienst sjouwend met onderdelen van een zwembad. Het is een mega groot ding met een pomp en filtersysteem. Ik bied meerdere keren aan om te helpen met de opbouw, maar dat is echt niet nodig en ik druip af richting de sportschool om mij toch nog enigszins nuttig te voelen.

lees verder

Van huis

Nee, met de familie blijf ik liever thuis, veilig met de deur op slot, gevaccineerd voor de buis. In een klimaat van negentien graden, dertig procent luchtvochtigheid op een dieet van zuurkool smoothies en ayahuascathee.

lees verder

Weer een over egels

Redelijk beschonken loop ik later richting huis. De laatste keer dat ik er zo bij liep kwam ik een egel in nood tegen. Nu zie ik een egel op een grasveldje lopen. Hij schommelt en is duidelijk aan de drank. In het midden van het veld staat een bord waarop staat: ''Verboden het gras te betreden."

lees verder

Tentamen

Ik kan niet geloven dat ik dit zolang heb kunnen missen. Het is een beetje zoals een lang uitgestelde vrijpartij, waarbij je tijdens de daad zweert het vaker te doen, maar de tijd zich er toch steeds tussen wringt.

lees verder

Schrijfcursus deel twee

Al zeven weken scan ik het bureau van onze docente. Voordat mijn werk besproken wordt, kijk ik of ik al iets van een glimp kan opvangen van het commentaar. De huiswerkopdrachten liggen ook deze keer keurig gerangschikt op het bureau.

lees verder

Regen

Dikke regendruppels vallen uit de lucht. We zijn kansloos en slaan toch op de vlucht. Meerdere volwassenen vertonen dit gedrag. Sommigen houden een krantje boven het hoofd, anderen een kind, weer een ander een teckel. Op dit moment maakt het niet meer uit; het is ieder voor zich, niemand wil getroffen worden door het water.

lees verder

Senioren

Het stukje tussen Castricum en Zaandam flitst voorbij. Het doet me denken aan een landschap van M.A. Koekkoek. Voor mij zitten twee ouderen. Het zijn vriendinnen, dat is duidelijk; ze spreken over zaken die je niet direct met vreemden deelt. Dat ik (een vreemde) meeluister maakt niks uit.

lees verder

Radio Ga Ga, Radio Zenuw

Vijf minuten voor het moment van de waarheid kreeg ik te horen dat iedereen van de basisschool waar ik momenteel gymles geef, thuis aan de radio gekluisterd zat (De host van het programma is mijn gym stagiaire). Het verhaal over mannelijke zaadproducerende ballen, penissen, alcohol, zweet en oordelen leek mij hierdoor onmogelijk voor te lezen.

lees verder

Pindakaas, salami en politiek

Spoileralert: Dit stukje gaat over pindakaas, salami en de politiek. Ik begrijp wanneer je nu besluit een andere website te bezoeken en liever een stukje leest over een kattenhotel of de mogelijke transferwaarde van Matthijs de Ligt.

lees verder

De schrijfcursus

Ik was al bezig met het signeren van blote borsten ergens laat op een boekenbal, maar sta nu weer in de bouwhoek van groep 1-2, waar mijn tranen landen op de borsten van de kleuterjuf.

lees verder

Egels

Met zijn linker voor- en achterpoot probeert hij voor mij te vluchten, maar kruipt hierdoor in rondjes. Alsof je tijdens het kanoën aan een kant een peddel gebruikt. Is het beestje door mijn adem de weg kwijt? Nee dat is natuurlijk onzin. We weten allemaal dat egels stevige drinkers zijn.

lees verder

Bezigheidstherapie

Tussen twee afspraken door kon Mike precies een kwartier aan zijn audio cursus boekhouden. Hij trapte op de rem. De lunch vloog tegen het raam. Een oudere vrouw lag op de grond, bovenop een fiets. Domino voor grote mensen. Het was onontkoombaar, Mike kwam wel degelijk te laat.

lees verder

The plan is simple

Ik raak geïnspireerd, de simplistische benadering raakt me. Ik ben het zat om beelden van eenzame ijsberen te zien. Het is jammer dat het al zo ver is gekomen, maar we hebben nog steeds een kans.

lees verder

Ajax, inzoomen en de geest

Terwijl we discussiëren landen de stukjes paprika chips op de grond. Af en toe wordt er een grap gemaakt bestemd voor oren ouder dan achttien jaar. Veel vaker wordt er aangemoedigd en enorm hard gefeest. Bij de doelpunten grijpen we elkaar vast alsof we elkaar sinds een lange tijd weer ontmoeten.

lees verder

Stilte a.u.b.

Vroeger, ik zou een jaar of tien geweest zijn, begreep ik de juffen nooit wanneer zij de stilte als een gelukzalig moment ontvingen. Ze vonden het zo heerlijk, dat ze het nakijkwerk aan de kant schoven, elkaar tevreden aankeken en de stilte vervolgens doorbraken door er iets positiefs over te melden.

lees verder

Afleiding

Ik doe pogingen de spieren in mijn lijf te laten groeien en raak zowel geïnspireerd als getranspireerd. Af en toe lijkt mijn spiegelbeeld op dat van een filmster en ervaar ik tevredenheid, wat een lekker gevoel is, dus kijk ik nogmaals, maar dan is de ervaring weer anders waardoor ik in een spiegelkijkloop terecht kom.

lees verder

Turks brood

Net zoals dat niet heel Amerika achter Trump staat, is niet iedereen met een baard een terrorist of is iedere kale kop een nazi. De helft van de inwoners uit de VS ging naar de stembus en iets meer van deze helft stemde op #Donald.

lees verder

Zwetende ballen

Ik zit bovenin het hoekje verstopt, omsingeld door mannelijke geslachtsdelen, variërend in maat, kleur en geur. Nee dit is echt geen pretje. De gesprekken die gevoerd worden gaan uiteraard over: piemels, vrouwen, voetbal, alcohol en nog meer voetbal. In ieder onderwerp kan ik mijzelf verplaatsen, maar doe dat dan liever met mijn kleren aan.

lees verder

Zoekt en gij zult verdwalen

Mijn ogen gaan van reddingsbrigade naar strandtent en weer terug. De zee laat geen enkele druppel zien. Er hangt een enorme hoeveelheid mist als een groot luchtbed boven het speelgebied. Ik hoor haar golven neerkomen, haar geur fuseert met mijn cellen. De zee speelt verstoppertje en het is aan mij haar weer te vinden.

lees verder

Drempelwaarde

Als je het geen zin hebben in een koude zee, de mogelijkheid van ontbrekende of teleurstellende golven, of de afgunst naar het aantrekken van een nog nat pak, op deze manier bekijkt, dan is het zo gek nog niet, dat er een soms een ‘drempel’ ontstaat.

lees verder

Reflectie

Die beelden, ik zou er een deurtje in willen tekenen, aankloppen en er naar binnen lopen. Ik kan ze bijna aanraken. Ik ruik de plakkende lijfjes, verwarmd door de vervroegde zomer, ik hoor het tikken van de klok en het pruttelen van koffie die deze dagen maar bleef pruttelen.

lees verder

The Sisters Brothers

Zo kijk ik – na een serie aaneengeschakelde gebeurtenissen – naar cowboys en relativeer mijn problemen. Zij beïnvloeden op dat moment mijn wereld. Acteurs natuurlijk, maar dat begrijpt mijn brein niet. Dat ervaart alleen maar prikkels

lees verder

Presentatie

In de voorbereiding op een tentamen (huid, beenderen, spieren, zenuwstelsel, zintuigen en het hormonale stelsel) en een presentatie (over mezelf) loop ik iedere dag een rondje. Het werkt ontspannend en geeft ruimte. Ik besloot mij alleen voor te bereiden op het tentamen, maar zag het meeste op tegen de presentatie. Eerder in het leven als leerkracht, koos ik voor een ziekmakende voorbereiding.

lees verder

Voorbeeld

Of je nou tof of negatief gedrag laat zien, als ouder ben jij het voorbeeld. Kinderen zijn schilderdoeken en jouw gedrag is de verf. Als het erop zit is het lastig weg te krijgen. Dus wees de schilder die je wil zijn. Die je natuurlijk al echt bent. Jij bent degene die laat zien hoe het doek eruit hoort te zien.

lees verder

Mart Smeets

Stel je voor dat een verslaggever van dat formaat in je kop zit. Galmende echo’s van het verleden en de mogelijke toekomst weerkaatsen van schedelwand naar schedelwand; op alles dat het aanschouwd wordt een oordeel geplakt, een ongevraagd etiket als een sticker op een prachtig kunstwerk van een kind.

lees verder

Wakker worden

Ooit zei een wijs man mij: “Op school word je vermoord.” Dat klinkt wat rigoureus maar ik kan mij er wel in vinden. Waar hij op doelde was dat je als kind nog zonder aangeleerde normen en waarden jezelf bent. Je bent nog geen verzameling van meningen, gewoonten en goedbedoelde adviezen. Je schopt, slaat, lacht en huilt, ongeacht wat de buurman of buurvrouw ervan denkt.

lees verder

Contrast

In de wereld van Nadabrahma, een wereld waarin alles alleen maar trilling is, tril ik lekker op trillingen die de band de zaal instuurt. Op een groepje mensen tril ik lekker, op een aantal niet. Soms resoneert het, soms niet. Het zijn allemaal trillingen, Jij, wij, het. Misschien hebben we wel samen getrild, wie zou het zeggen?

lees verder

De tijd zal het leren

Ik ben ontsnapt aan de tijd. Er is geen besef meer van welke dag het is. Het zou maandag, woensdag of de dag van het nieuwe jaar kunnen zijn, misschien bevind ik mij wel in een andere dimensie. Ik heb geen idee en die onwetendheid richting de kalender is een bevrijding.

lees verder

Het geluid van de stilte

Het is vroeg, kerstochtend en ik sta buiten in pyjama met sloffen op de koude vierkante tegels. Wanneer ik uitadem komen er wolkjes uit mijn mond. Het is adembenemend stil. Alles en iedereen slaapt nog.

lees verder

Vogels

Er vliegen twee koolmeesjes door de lucht. De beestjes zijn verliefd. Dat is overduidelijk. Met hun vlucht tekenen ze hartjes in de lucht. In de verte doet een vliegtuig mee aan de tekenwedstrijd, maar verdient zelfs geen troostprijs. Ze maken speelse loopings en zingen liefdesliedjes voor elkaar.

lees verder

Een knipoog naar het ego

Een grappige kijk op het leven van een schrijver dat worstelt met zelfvertrouwen en het ego.

lees verder

Uitzoomen

Eenmaal op Schiphol draag ik R. zoals moeders dat doen: stevig tegen mij aan, warm en veilig. Hoe het zou zijn een kindje in mijn buik te dragen? Op die momenten wil ik dat ervaren; het leven in mijn lijf voelen, dat moet één van de mooiste momenten in het leven zijn.

lees verder

Wortels in het kwadraat

Soms droom je over seks, soms droom je over de dood, en heel soms droom je over wortelen.

lees verder

Een week zonder jou

De vrouw van het huis is nog maar net onderweg, maar haar afwezigheid is voelbaar. Ik ben trots, omdat ze eindelijk eens voor zichzelf kiest. Ik mis haar en vind al die verantwoordelijkheid spannend. Soms vraag ik mij tijdens een ruzie af hoe het zou zijn zonder haar. Hoe zou die eenzaamheid voelen?

lees verder

Een tien voor taal

Taal is zoveel meer dan juist gespelde woorden en perfect gevormde zinnen. Het is ook gevoel,beleving, energie. Daarnaast zorgt het voor verbinding. Mijn vader en ik zijn altijd al goed, maar het samen mijmeren over teksten schept nog meer een band. Een vader zoonrelatie, hij de meester en ik zijn leerling.

lees verder

De natuurfotograaf

Ze heet Steffi en ze heeft verse pasta slierten als haar. Wanneer ze naar hem kijkt maakt zijn hart een sprongetje; hij is zo verliefd op haar, dat hij bereid is om zijn map voetbalplaatjes ervoor in te ruilen.

lees verder

De mobiele eenheid

Tussendoor laat het team van Mathijs de gevolgen van teveel telefoongebruik zien. Ik kijk ernaar en denk aan mijn eigen gedrag. Ik zet een trappetje in mijn hoofd tegen mijn frontale hersenkwab, klim naar boven en loop naar het gedeelte dat zich steeds maar zorgen maakt.

lees verder

Novemberzon

Kale mannen met zonnebrand in een novemberzon, dat heb ik altijd al vreemd gevonden, maar wanneer ik met de kinderwagen door een verse drol rij en achter mij het spoor loos is, wordt de wandeling met iedere stap curieuzer.

lees verder

Saunaperikelen

Onzeker over zijn zaak(je) staat Reik onder de douche. De druppels stromen met zijn zelfvertrouwen het putje in. In de sauna verstopt hij zich met de meeste warmte hoog in een hoekje. Het ruikt er naar meester Jan van groep drie.

lees verder

De gemeentetuin

Kwade kankercellen domineerden zijn lijf zoals een rupsenplaag een eik. Zijn pijn en liefde jegens het land maakte indruk. Op de schuur stond: ‘Met je handen in de aarde doet je ziel ontspruiten.’ Hij zou het liefst hier willen sterven; met zijn handen in de aarde, als zijn favoriete plant aan het einde van het seizoen.

lees verder

Ober, er zit plastic in mijn soep

Op het kruispunt bleef het stoplicht op rood. Ze dacht aan bloemen, opgevouwen was en aan haar kat Henk. Tijdens het oversteken zag ze een jongen met lang haar. Hij had door zijn zwarte gordijnen lachend bij haar naar binnen gekeken.

lees verder

BBQ-pakket met pepernoot

Het enkele laagje katoen draag ik met een dubbel gevoel. Mijn grip op de wereld is al onstabiel, maar met iedere zomerse dag in oktober is het net alsof ik ongetraind aan het koorddansen ben. Ik wil er van genieten, maar mis balans.

lees verder

(WIFI) Verbinding

We leven in een tijd waarin het verleidelijk is om meer afstand te nemen, om online je vriendschappen te onderhouden. Ik herken de drempel, de verleiding, het gemak van een appje. Er volgen 1287 mensen mijn Instagram account, maar ik voel mij eenzamer dan ooit.

lees verder

Wild plassen

Ook al kan ik er in eerste instantie om lachen, voel ik mij bekeken en denk toch op dat moment geen andere keuze te hebben dan een duidelijke grens te stellen. Het is immers niet de bedoeling zomaar wat te pakken en op te eten, toch? S. protesteert. Ze denkt: er ligt genoeg, het ziet er lekker uit, dus wat is het probleem? Ze heeft nog gelijk ook.

lees verder

Eerste hulp

Wij rijden een lichte helling op. Plotseling vult de auto zich met rood remlicht, de bestuurster laat merken dat ze het niet vertrouwt; mijn lijf schiet naar voren en ik kots termen als: zygote, morula en blastula tegen het voorraam.

lees verder

Collecte

Een verhaaltje dat ik bedacht, schreef en plaatste n.a.v. een ronde met de collectebus.

lees verder

De week tegen pesten?

Een pestprotocol is gericht op pestgedrag. Er hoort geen week tegen pesten te bestaan. Er hoort een protocol te komen dat kinderen leert omgaan met emoties, gevoel, stress en ze begeleidt in het ontdekken wie ze zijn. Zodat onderlinge verschillen (triggers voor pesten) juist het groepsgevoel tegemoet komen i.p.v. tegengaan.

lees verder

De speeltuin

Het is dezelfde speeltuin die een goede vriend en ik een keer diep in een winterse nacht ondergesneeuwd aantroffen. De één ging van de kabelbaan terwijl de ander met sneeuwballen gooide. Onze blik vertroebeld door de alcohol, geen van ons trefzeker.

lees verder

Gewoon ff je bek houden

Begrijp mij niet verkeerd. Als ik drink is dat niet eens zoveel, alleen is het er altijd één teveel. De reden dat ik drink is vaak om weg te rennen van een onwenselijk gevoel. Het leidt tot hoofdpijn, paracetamol en suffe ochtenden. Het komt zelden voor dat ik ziek, of een nog grotere klootzak dan anders wordt.

lees verder

Het roepende water

Nederland wordt een laag land met alleen heuvels genoemd, maar in de zee zien wij bergen. Behulpzaam duwen ze elkaar richting de wolken. Nog een paar meter…De natuur speelt tikkertje en de zee is hem.

lees verder

Eet af en toe een insect?

Sinds maanden draag ik een lange broek en weet ik niet of ik daar nou blij van word of treurig. Aan de ene kant wil ik meer zon en is er vrees voor het einde van de zomer, aan de andere kant ben ik blij met het vertrouwde Nederlandse weer, omdat ik mijzelf dan kan vertellen dat het klimaatverhaal toch nog goed gaat komen.

lees verder

Het huis van aandacht

Eerst was er een gesprek. Ik zou wat hulp krijgen bij het maken van een keuze; iets waar ik al langer mee worstel, maar eigenlijk heb ik geen idee meer van hoe of wat. Plotseling lag ik redelijk ontbloot, totaal onverwachts, glimmend op een massagetafel.

lees verder

Gisteren was je jarig

In de hoekjes van je ogen zitten restjes slaap. We hebben ochtendseks. Onze relatie is op het punt gekomen, dat je seks hebt op speciale dagen. We lachen erom. Het bed blijft onopgemaakt alleen in de slaapkamer.

lees verder

Katerloop

We ontmoeten een gemodificeerde superhond genaamd Bobby. Het is een zwarte Labradoodle; zijn vacht behoudt al zijn haren en roept geen allergische reacties op. Ik heb sterk het vermoeden dat Bobby thuis, al rijdend op een elektrische fiets, zijn baasjes uitlaat.

lees verder

Het interview

Er volgde een gesprek over het boekje. Onzeker over van alles en nog wat maakte ik een afspraak. Toen ik ophing ging mijn geest op volle toeren. Ik waande mij in afgeladen zalen, gevuld met gillende vrouwen, die topless en nat van het zweet vroegen om een signeersessies op één van hun glimmende borsten.

lees verder

Gips

Wanneer dit soort zaken alledaags zijn en zelfs het ouderschap kenmerkend maken, vraag ik mij af of ik er wel voor gemaakt ben. Het idee dat jij of je zusje nog een keer zoiets kan overkomen voelt voor mij als een ondraaglijke berg van verantwoordelijkheid.

lees verder

Surf

Door de warmte is mijn lijf nat van het zweet, door het gebrek aan golven is het pak kurkdroog. Droog rubber en een plakkerig lijf, ieder die aan veilig vrijen doet snapt dat dit niet werkt. Waar is het glijmiddel als je het nodig hebt? Als een rups die weer terug zijn cocon in wil, stop ik mijn lijf in het pak.

lees verder

Oudere berichten