Willem Meester

Valt, staat op, leert en deelt. 

Zo krijg je meer zelfvertrouwen

Er is een tijd geweest dat jij en ik niet zelfstandig konden ademen, toen was je afhankelijk van je moeder. Op het moment dat je geboren werd en de navelstreng werd doorgeknipt kon je dit wel. Dat leerde je in een fractie van een paar seconden.

Zo kon jij eerst ook nog niet lopen,dat heb je jezelf met vallen en opstaan aangeleerd. Nu ben je als je er voor traint zelfs in staat om ruim 42 kilometer een marathon te rennen.

Er is ook een moment geweest dat je hulp nodig had wanneer je naar de wc ging, ook dat gaat nu prima. Je kunt het zelfs sturen en die grote boodschap bewaren voor het moment dat je in je comfort zone bevindt: thuis met je favoriete blogpost op de pot.

Toen ging je naar school en daar liep je als klein opdondertje onbevangen door de gangen, onderweg naar het lokaal. De letters waren alleen nog losse klanken, waar je soms wat woordjes mee maakte of wellicht je eigen naam mee kon vormen.

Nu ben je in staat om al die letters van het alfabet te combineren tot een tekst, tot een verhaal, tot een ervaring. Je kunt deze woorden gebruiken om een andere taal te spreken of te verstaan, Je kunt zelfs met die woorden mensen hun gedachten beïnvloeden en mensen ontroeren.

Ondertussen ging je misschien wel op een sport of deed je iets creatiefs, wellicht wel beiden. Ook dat heb je jezelf met vallen en opstaan geleerd. Grote kans dat je nu ergens beter in bent dan een ander persoon. 

Wie weet kijken er wel heel veel mannen met bierbuiken en te strakke Ajax- shirts  iedere zondag naar je, wellicht luistert er een grote groep mensen dagelijks naar jouw stem, omdat je je talent gevonden hebt en daar heel hard voor geoefend hebt om van je passie je werk te maken.

Dus hoe haal je het in je hoofd om te denken dat jij iets niet kunt?

Hoe halen andere mensen het in hun hoofd jou te vertellen dat je iets niet kunt? 

Hoe haal ij het in je hoofd om dat te geloven en steeds maar weer tegen jezelf te zeggen?

Wij mensen zijn tot zoveel in staat. Als wij ons focussen en hier tijd aan besteden en hard voor werken, kunnen we alles leren dat we willen.

Ook jij kunt dit.

Accepteer alleen dat je niet alles kunt. Je kunt niet de hele wereld willen. Je zult moeten kiezen.

Vindt wat je passie is en stort je daar volledig op.

Zeker weten, dat je dan progressie gaat boeken. Zeker weten dat je hier beter in wordt. Zeker weten dat je hier andere mensen weer mee kunt motiveren en inspireren.

Want jij, bent een mens en jij mag er zijn.

Je hebt een fantastisch stel hersenen waar je veel meer mee kunt dan dat je vaak denkt.

Daarom, de volgende keer wanneer je aan iets nieuws begint, iets waar je voor wilt gaan en die onzekere stem begint weer te spreken, ga het gesprek dan aan en vertel die stem wat je allemaal al eerder geleerd hebt, help die stem herinneren aan wat je eerst allemaal niet kon.

Maak van je negatieve stem een signaal, een alarmbel, een teken dat jij kunt inzetten om het te herkennen en denk dan aan al die leermomenten en zet het dan om naar een positieve spreuk.

Je kunt het wel, want je bent er al.

Niks meer missen? klik hier.