Willem Meester

Valt, staat op, leert en deelt. 

Veganisten, de hipsters van deze tijd

Sinds kort ga ik veganistisch door het leven. Of het kort blijft is nog maar de vraag. Tot nu toe mis ik eigenlijk alleen een stukje kaas. De rest kost me geen moeite. Ik vroeg mij af hoe ik tot de keuze ben gekomen om zo door het leven te willen gaan. Hieronder lees je tien redenen waarom ik momenteel veganistisch door het leven ga.

1 - Mannen met worsten

Meerdere mannen met kettingen gemaakt van worsten zijn een veganistisch restaurant in Georgië binnengestormd. Voor de ogen van de dierenliefhebbers hebben zij overdreven de worsten genuttigd. Daar zit je dan, te wachten op je vegaburger en je preishake.. Zwetende mannen met worsten (dit vind ik een mooie zin) dansen voor je neus en nemen je kwalijk dat je liever groente eet dan vlees. Uiteindelijk wilden de mannen met worsten en spiesjes het restaurant niet uit en besloten de carnivoren en de veganisten met elkaar op de vuist te gaan. Dit* stond al een tijdje heel hoog op mijn bucketlist, alleen was ik niet in Georgië. Volgende keer in Amsterdam?

Dit / verwijst naar: - mannen met worsten die vechten met mannen en vrouwen met courgettes om een superfoode reden-,

2 - Veganisten zijn hip

Ik, als dertigjarige carrièretijger, wil graag een hipster zijn. Toen ik las dat veganisme nog wel eens DE foodtrend van 2016 kon worden klonk dit als muziek in mijn vlezige oortjes. Zo heb ik al eerder meegedaan aan hippe voedselhypes. Paleo, de voedselzandloper, Jamie Oliversimum, Vegalisious, Nikseten, Superfoodism ,drie dagen Ayurveda, Sapjeskuur en Fruitism zijn allemaal in een periode van 4 jaar in onze keuken aanwezig geweest. Er heerst hier momenteel een bedorven sfeer door al die verschillende voedingsstijlen. Het zou ook kunnen liggen aan een aardappel die een paar weken geleden achter het fornuis is gevallen, dat was toen ik ergens las dat aardappels weer hot zijn om te eten.

3 - Instagram

Als toekomstig wereldberoemd blogger probeer ik ook mijn volgers te winnen via de social media. Wel met wat tegenzin zeg ik eerlijk, want ik weet dat wanneer ik aan zoiets begin, ik mijzelf behoorlijk kan verliezen. Zo heb ik deze week Instagram geïnstalleerd en ben ik direct als een bezetene gegaan. Wanneer je drie keer per dag je telefoon moet opladen weet je dat je behoorlijk wat uurtjes besteedt aan Instagram. Deze geweldige app, welke natuurlijk awesome is, heeft ondertussen mij al meer dan 10.000 keer laten zien dat veganistisch eten er heel erg lekker uit kan zien. Het doet mij vaak denken aan de maaltijd die - helaas overleden - Robin Williams voorgeschoteld krijgt in de film Hook. Dit ziet hij pas wanneer hij gelooft. Hier heb je een plaatje. En ik denk dat ik ben gaan geloven. Veganisme, het nieuwe geloof!

Veganistisch? Ik vraag mij af of het wel eetbaar is. Het ziet er wel gezellig uit.

4 - De Aldi

Deze geweldige winkel, waar je naast Amigo bier, Helaes Pindakaas ook een complete garderobe gebaseerd op de kledingstijl van Martin Gaus kunt kopen, verkoopt tegenwoordig sojamelk en amandelmelk. Dit maakt het als veganist een stuk makkelijker, aangezien je hier minder betaalt dan in de plaatselijke biowinkel, kun je ook niet meer als excuus gebruiken dat het te duur zou zijn. Oh de Aldi verkoopt tegenwoordig ook een nieuw soort yoghurt, ideaal voor veganisten.

Sojaghurt!

5 - Het is goedkoper

Het is onzin dat je als veganist meer geld betaalt voor je voedsel. Je mag bijna niks eten dus hoe kan dat duurder zijn. Je eet vooral groente en droog brood. Droog brood kun je bij veel supermarkten gratis ophalen en groente hoeft niet perse biologisch. Dan wordt het absoluut geen dure hobby. Je kunt ook vragen of ze bij de voedselbank veganistisch willen koken en daar dan je bordje eten scoren.

6 - Over goedkoop gesproken..

Wij eten vaak bij onze ouders. Dit vond al vaak plaats, maar nu wij zelf ouders zijn nog meer. Het is genieten om te zien hoe zij genieten van onze dochter. Afijn, daar eten we vaak. Ik word thuis nog steeds gezien als de treiterkop van de familie. Mijn vader die gezien wordt als de allerliefste vader ter wereld, houdt altijd rekening met iedereen. Terwijl hij net gewend is aan het feit dat ik al een poosje geen vlees at, dacht ik dat het tijd werd om het hem weer wat lastiger te maken. En dat doet hij ook nog, wat een topper, wat een liefde. Oh nog even over goedkoop, veel veganisten kunnen ook slecht terecht bij een restaurant dus dan scheelt mij ook weer een zakcentje. Sorry, lieve vrouw.

7 - Meditatie

Ik heb al meerdere keren een vipassana cursus gevolgd. Dit is een prachtige vorm van mediteren en geheel gratis. Zij accepteren alleen geld van iemand die de cursus heeft uitgezeten en vrijwillig wat wil schenken. Om het puur te houden. Naast 11 dagen daar te verblijven en les te krijgen, krijg je daar ook voedsel. Veganistisch voedsel. Heerlijk eten, waar geen dierenleed aan de pas is gekomen. Daar kwam ik voor het eerst tot de conclusie dat je als veganist niks hoeft te missen. Respect! Daarnaast bereik je wanneer je langer mediteer een bepaalde status dat je het duidelijk merkt wanneer je anders eet of drinkt. Zo is mediteren na een avondje stappen als de avond zelf, een roes. Wanneer ik vlees eet is mijn meditatie minder diep en oppervlakkig.

8 - Wannabe sixpack

Zoals jullie misschien al eerder hebben gelezen, wil ik net als iedere andere fitness nerd een sixpack. Vraag mij niet waarom, ik wil het gewoon. Het kleine kind in mij heeft dit op zijn verlanglijstje staan en roept hier dagelijks om. Ik las dat je enorm fit wordt wanneer je geen zuivel en vlees meer eet.En daar ben ik als dertiger steeds naar op zoek. Fit zijn. Vandaar nog een reden, wie van de trap af valt is gauw beneden. Wie geen vlees vreet, heeft geen dikke reet.

9 - Moeilijk doen..

Mijn grootste hobby. Stel je voor dat je ''normaal'' doet. Gelukkig ken ik een ervaren veganist die ook nog eens lifestylecoach is. Leon Nan is zijn naam en hij is een prima hulp voor de momenten dat ik zelf te moeilijk doe.

9 - Cowspiracy

Op aanraden van een vriend heb ik laatst eindelijk de documentaire Cowspiracy gezien. Dit heb ik lange tijd uitgesteld omdat ik vaak geen zin heb om een documentaire te kijken. Ik kijk graag naar een beeldscherm omdat ik afleiding wil. Struisvogeltactiek. Bij het kijken van deze docu is dat onmogelijk. Ergens wist ik dit al en heb het daarom waarschijnlijk voor langere tijd uitgesteld. Na vijf minuten kijken nam ik het besluit. Nu ga ik het ook proberen. Wanneer je erg van vlees, kaas en eieren geniet raad ik je ook af om deze documentaire te kijken. Hier toch stiekem een link voor als je geen vlees,kaas en eieren lust en jaren lang met een verplicht gevoel je bord leeg eet omdat je zo bent opgevoed en je het anders zonde van je voedsel vindt en hier absoluut vanaf wilt.

10 - Een verschil

Voor de groep zeg ik vaak dat je altijd een verschil kunt maken. Dat geldt voor kinderen maar natuurlijk ook voor ons, de fantastische volwassenen. Soms lijkt het alsof het geen zin heeft, echter wanneer we allemaal zo denken verandert er nooit wat. Dus ik wil het op zijn minst geprobeerd hebben. Anders klopt het in mijn ogen niet. Ik verwacht namelijk wel van alles van de aarde. Namelijk dat ik zuurstof krijg, eten, zonlicht en ga zo maar door. Dan kan ik op zijn minst wat terug doen.

Tot slot

Komende tijd houd ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen als wannabe veganist. Ondertussen ben ik erg nieuwsgierig naar jullie mening en mocht je al ervaringen hebben als veganist dan kun je die met mij delen. Tips zijn natuurlijk altijd van harte welkom.

Veel plezier op woensdag gehaktdag.