Willem Meester

Valt, staat op, leert en deelt. 

Stappentellers... Zinvol of onzin?

Onlangs las ik dat er verschillende onderzoeken zijn geweest rondom het gebruik van stappentellers. Je weet wel, van die apparaten die gedragen worden door mensen die eigenlijk te weinig aan sport doen of juist te veel en dit heel graag willen bewijzen. Het blijkt dat stappentellers op de langere duur helemaal niet beter meewerken aan het verliezen van gewicht.

Forrest Gumping

Toen ik net begon aan hardlopen draaide ik door, ik ging Forrest Gump style. Het begon net als in de film met liefdesverdriet. Ik was het zat en besloot te gaan rennen. Dit deed ik net zolang tot dat het rustig werd in mijn kop. Toen ik dit doorkreeg werd het een verslaving en liep ik iedere dag. Op dat moment werkte ik in een sportzaak om als student de weekenden in de kroeg te kunnen overleven en struikelde ik over een veel te duur Polar horloge. Of eigenlijk was het een hartslagmeter. Ik kocht het duurste model, want ik ging toen al goed met mijn geld om. Het apparaat kon ontzettend veel gegevens meten, analyseren en delen. Het nam waar hoe hard en hoeveel ik liep, hoeveel calorieën ik verbrandde en er zat zelfs een magnetron in verwerkt, echter heb ik deze functie nooit volledig begrepen. Ik bedoel, dan heb je je best gedaan om calorieën te verbranden en dan ga je daarna met je hongerige zwetende lijf een broodje warm vlees met knoflooksaus in het apparaat opwarmen, om vervolgens in drie happen alles en waarschijnlijk nog meer er weer aan te vreten. Dat noem ik dweilen met de kraan open, of hardlopen naar de Macdrive of caloriearme cola drinken, maar dan wel 5 anderhalf liter flessen op een dag.

Het onderzoek

Nog even terug naar die stappentellers. Er heeft een studie plaatsgevonden waarin mensen met overgewicht op een caloriearm dieet gezet werden en er werd van ze gevraagd om meer te gaan bewegen dan dat ze daarvoor deden  (volgens mij ligt hier het probleem). Enkele maanden later verloren ze allemaal gewicht. De helft van de mensen kreeg op dat moment een stappenteller of een fitness tracker. De andere mensen hielden zelf hun gegevens bij. Na ongeveer een jaar werden de twee groepen met elkaar vergeleken en daar kwam uit dat de mensen met een stappenteller of iets dergelijks minder gewicht verloren hadden dan de andere partij. Daar sta je dan met je stappenteller, te kijken naar het aantal calorieën dat je verbrand hebt. Juist het zien van die gegevens zorgde ervoor dat er na het sporten meer gegeten werd. De mensen zien dat ze een hoop gedaan hebben en hebben dan het gevoel dat ze het er weer aan kunnen eten. Hardlopen naar de Macdrive mensen..

Een stappenteller voor maar 159,95 euro, precies genoeg om in Afrika een jaar te kunnen eten

Wat moet ik dan doen?

Het heeft weinig zin  om een duur apparaat te kopen wanneer je je niet aan de natuurkundige wetten van ons universum houdt. Ik kocht een duur apparaat en verloor daardoor het overzicht om naar mijn lijf te luisteren. Ik wilde meer en betere gegevens zien en liep door met blessures. Mijn lijf zei stop, maar mijn ego zei meer, meer, meer. Nu wordt er niet meer hardgelopen. Wat jammer is, want ik mis het soms best. Zo werkt het ook met sporten en eten. Wil je gewicht kwijt raken, zul je er voor moeten zorgen dat je (op een gezonde en leuke manier) een calorie tekort hebt. Wat simpelweg betekent dat je wat minder eet en wat meer beweegt.  Houd je toch van gadgets of ben je net als ik een persoon met een grote ego welke je steeds wilt overtreffen, ook wel perfectionisme genoemd, dan kun je natuurlijk ook de Nike run app gebruiken. Je resultaten worden bijgehouden en je kunt het gelijk online zetten om zoveel mogelijk likes te verzamelen. 

Ik heb al een stappenteller, alleen weet ik nu niet meer wat ik er mee moet doen

Ik wel, leg het apparaat op de grond en stap er net zo vaak op tot dat je door de barsten in het scherm de gegevens niet meer kan lezen. Vervolgens doe je het bandje om. Iedere keer wanneer je gaat sporten of gezond eet doe je het af. Wanneer je het bandje steeds vaker af hebt weet je dat je goed bezig bent!