Willem Meester

Valt, staat op, leert en deelt. 

Kinderombudsman bedreigd door Sinterklaas?

Het sinterklaasjournaal

Ik sta in de rij van de kassa met mijn korte broek aan. Het is een zonnige dag. Mijn ogen vallen op de kranten die naast de sigaretten liggen. Krantenkoppen met Sinterklaas. Eenmaal thuis lees ik op verschillende sites dat ''de discussie'' weer is begonnen. Wanneer de tv aanstaat is het alsof ik naar het Sinterklaasjournaal kijk. Wat gek is wanneer de goedheiligman nog in zijn hangmat bij het zwembad in Spanje aan het chillen is.

De kinderombudsman heeft eerder deze week laten weten dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm in strijd is met het VN -Kinderrechtenverdrag. Blijkbaar moet Zwarte Piet zich eerst aanpassen voordat hij weer welkom is, wat voor Sinterklaas natuurlijk helemaal geen leuk nieuws is. Eerder deze week was het de dag voor de jeugd en heeft de kinderombudsman aangifte gedaan. Zij heeft meerdere bedreigingen via de post ontvangen. Het zou toch niet zo zijn dat Sinterklaas deze brieven geschreven heeft?

Het probleem

Zo lost dit probleem zich nooit op. Sowieso vind ik het zonde dat er een probleem is ontstaan. Zonder dat ik een kant kies, want die is er voor mij niet, vind ik het jammer dat de kinderombudsman en Sinterklaas zo met elkaar omgaan. Zij horen het goede voorbeeld te geven. Laat zien dat je dit als volwassenen met elkaar kunt oplossen. Hier kunnen de kinderen op de dag voor de jeugd dan een hoop van leren. Nu is dat eerder andersom gegaan. Wat niet verkeerd is, ik leer ook dagelijks van de kinderen bij mij op school. Dit is alleen niet het ideale onderwerp om als volwassenen het slechte voorbeeld te geven. Voor kinderen wordt het in deze situatie lastig om het goede voorbeeld te geven, want zij kennen de waarheid achter het verhaal niet.

Ik denk dat het kinderen ook weinig uit maak wat het uiteindelijk wordt, zolang ze maar een berg cadeautjes krijgen. Wij vinden het als volwassenen vaak extra lastig om een gewoonte of laten we het een traditie noemen af te leren. Wij zijn bang voor verandering, dat is eng, want dan gebeurt er misschien iets wat we niet van te voren hadden verwacht (altijd zo). Als wij dat op een andere manier kunnen doen vind ik dat niet erg. Echter vind ik het ook niet erg als het Sinterklaasfeest nog jaren blijft doorgaan. Zolang we maar niet zo moeilijk doen om iets wat in onze tijd als doel heeft kinderen blij te maken. Daarnaast is het ook een familiemoment, zoals Kerst dat ook is.

Laatst zag ik in de serie Modern Family dat ze zelf een feestdag hadden verzonnen, namelijk de dag die we tijdens schrikkeljaar extra krijgen. Zij maakten hier een bijzondere dag van. Een extra dag bedoeld voor alleen leuke dingen. Waarom ik dit opnoem? Wellicht laat het zien dat het in plaats van heel moeilijk ook makkelijk kan. Nu schrijven wij volwassenen boze brieven aan elkaar, worden sommigen met de dood bedreigd en vergeten we het doel. Namelijk het gezellig hebben met elkaar..

Amerika

Wij Nederlanders, inwoners van een klein landje, zijn altijd al gevoelig geweest voor wat er in het grote Amerika gebeurt. Negen van de tien keer komt wat er in Amerika gebeurt onze kant op. Momenteel vinden daar de verkiezingen plaats en heeft het Amerikaanse volk het niet makkelijk. Zij moeten een keuze maken, wetende dat ze toch verliezen. Het lijkt een beetje op een driegangenmenu van een AH restaurantactie, daar kun je zelf niet bepalen wat er in het menu staat, een onbegonnen wedstrijd. Wat zullen de eigenaren van de verschillende restaurants hard gelachen hebben.

Restaurant eigenaar M.Oddervet over het menu voor de klanten die geboekt hebben via AH-online:

''Ik serveer vanavond : geroosterde appelschil met, winterpeen schilfers -we blijven wel in de Sinterklaas stemming- als voorafje, het hoofdgerecht bestaat uit een gevulde pannenkoek met haring en kruidnoten. Als toetje hebben we een ijsje gemaakt van levertraan, besprenkeld met paardenkots (we zeggen dat het van de Schimmel van de Sint komt).

Nu komt het bruggetje

De Amerikanen moeten kiezen uit Donald Trump of Hillary Clinton. Beiden geen lieverdjes die alleen maar leugens vertellen om het uiteindelijke doel te bereiken. Om vervolgens bewijzen te zoeken die aantonen dat de ander ongelijk heeft. Zo maken ze elkaar continu zwart. House of Cards, maar dan for real.

Het goede voorbeeld

Zo krijgen wij Nederlanders dus niet het goede voorbeeld. Als we goed opletten zie je dat wij eigenlijk niets anders aan het doen zijn dan in Amerika. Echter is er bij ons één verschil. Wij zijn niet verplicht om een keuze te maken uit twee uitersten, uit zwart of wit. Wij kunnen iets doen waar de Amerikanen niet eens de kans toe krijgen. Wij kunnen namelijk gaan voor de gulden middenweg. Of we zouden zelfs nog kunnen gaan voor totaal iets anders. Een nieuw feest,..

Het wordt tijd dat we onze trots opzij gaan zetten en gezamenlijk het doel weer helder voor ogen krijgen. Namelijk gezelligheid, jankende kinderen, kleffe koek, plakkende snoepjes, lelijk gezongen liederen en heel veel cadeautjes. Zolang we deze ingrediënten gebruiken komt het goed. Gooi het bij elkaar en je hebt een lekkere soep. En soep vindt iedereen lekker. Het mooie aan soep is ook dat je het zelf op smaak kunt brengen, dus voor ieder wat wils en anders ga je maar lekker met je velletje AH zegels gebruik maken van de restaurantactie. Vergeet wat we de afgelopen jaren naar elkaars hoofd gegooid hebben en start opnieuw (niet met de discussie). Er is volgens mij niemand die niet van gezelligheid houdt, behalve de schoonmaker vroeger bij ons op school, die zou als het nodig was nog een babyzeehondje als mop gebruikt hebben.

Of het Sinterklaasfeest er nu mee stopt, dat we nog jaren doorgaan of er totaal iets nieuws van maken dat vind ik allemaal prima. Zolang we er maar een gezellige tijd van maken waarin ieder zich prettig voelt en het naar zijn zin heeft. Want dat is volgens mij het achterliggende idee van een feestje. Gezelligheid.

Ik heb het nog even opgezocht voor jullie, zie hieronder:

feest
•een vermakelijke en vreugdevolle sociale gelegenheid. Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/feest

Peace