Willem Meester

Valt, staat op, leert en deelt. 

Hoe Minions er voor zorgen dat kinderen te dik zijn

Ja je leest het goed. Een blog over minions. Je weet wel, van die gele irritante poppetjes met te hoge stemmetjes, die lijken op stukken wandelend oorsmeer van een zwerver op Amsterdam Centraal. De poppetjes komen in de films behulpzaam over en ook al dienen ze altijd de schurk, ze hebben wel wat schattigs.

In het echt zijn ze gemeen, het zijn ware kinderlokkers die er voor zorgen dat kinderen met overgewicht de speeltoestellen die de scholen van hun laatste budget aangeschaft hebben kapot maken. De gele wezentjes doen namelijk aan kindermarketing.

Gehersenspoeld

De nog niet volgroeide hersenen van onze kinderen worden door deze mannetjes gehersenspoeld. Zij hebben namelijk de opdracht gekregen van een schurk genaamd: de voedselindustrie , om zich op voedselverpakkingen van ongezonde producten te laten zien. Met hun sympathieke hoofdjes en grappige uitdrukkingen bespelen ze de zintuigen van onze jonge medemensen.

Een probleem bij de wortel aanpakken

Al die dikke kinderen zijn wij zat in Nederland. Te veel speeltoestellen worden gesloopt. Het komt te vaak voor dat een kind vast komt te zitten in z'n metaal karretje. Het politieke systeem wilt in 2033 geen kinderen meer met overgewicht in de stad Amsterdam. Wat natuurlijk een mooi streven is, alleen zijn de kinderen van deze tijd met overgewicht dan al lang al geen kinderen meer.

Dit kwam ik tegen in de krant.

Ho, wacht even.

Het probleem ligt niet bij de verleidelijke reclame. Het geeft te maken met gedrag. Maar laten we eerst nog even verder kijken naar wat ik in de krant tegenkwam over dit onderwerp.

Dat laatste is natuurlijk een fantastisch idee, om zo de kinderen op een positieve manier te beïnvloeden. Logisch en slim bedacht. Ook heel simpel toe te passen , zou je zeggen. Alleen willen ze dit pas in 2033 bereiken, waarschijnlijk dus toch een stuk lastiger dan het lijkt. Zo wordt het probleem buiten onszelf geplaatst, terwijl daar het probleem niet ligt. 

Afvallen = minder eten

Kinderen met overgewicht hebben te veel vet in hun lichaam. Zij wegen niet zomaar te veel. Om een overgewicht te ontwikkelen moet je te veel eten en te weinig bewegen. Dus eet je meer dan je verbrand wordt het opgeslagen in vet. Door vaak genoeg een calorieoverschot in te nemen wordt iedereen zwaarder. Behalve Dolf Jansen en mensen met een maagcorrectie.

Nee, zelfs deze mensen worden zwaarder door een calorieoverschot.

De wet van de natuur komt hier om de hoek kijken.

Jij bent de baas

Maar waar komen al die kinderen met overgewicht dan toch vandaan? Krijg je die samen bij een happy meal? Is het een nieuwe spaaractie van de AH? Bij besteding van 100 euro aan boodschappen krijgt u een ongelukkig kind met later kans op hart en vaatzieken gratis thuisbezorgd. 

Liever lui dan moe??

Ik heb het woord kinderen in het krantenkopje dubbel onderstreept.

In het artikel hebben ze het over kinderen, dames en heren! Kinderen van maximaal zeven jaar oud. Het probleem ligt dan niet bij de verpakkingen van de producten, maar bij de consument. En volgens mij ben je als kind van 0 t/m 7 nog geen consument. Dat zijn de ouders. Zij horen te bepalen wat er gekocht wordt. Natuurlijk koop je eens wat lekkers voor je kind en dan kan het heus zo zijn dat daar eens iets tussen zit met een geel irritant wezen erop, echter wanneer je kind waar je als het goed is zielsveel van houd met overgewicht kampt - dat is dan jouw schuld - heb je als ouder de taak om hier wat aan te doen. Dus verander gerust de verpakkingen, maar als ouder heb jij het in de hand en niet het kindje van nog geen acht jaar oud.

Jij bepaalt.

Kies je voor een happy meal?

Nee,want dan heb je gelijk al een kind met overgewicht erbij.

Kies voor gezonden producten. Zorg voor complete maaltijden. Tegenwoordig kun je alles al voorgesneden of ingevroren halen. Dus een excuus dat het te veel moeite is bestaat niet meer.

Het lijkt mij een goed idee wanneer de staat meer aandacht geeft aan voorlichtingen over gezond voedsel. Zodat mensen bewuster worden van wat echt gezond is. Wellicht een idee om op basisscholen hier al mee te beginnen.

Begin bij de wortel, als we het dan toch over gezonde dingen hebben...

Je hebt altijd twee keuzes. Positief of negatief.

Welke kies jij? Welke wil je dat je kind later kiest?

Wellicht kiezen jullie wel voor een broodje pindakaas.