Willem Meester

Valt, staat op, leert en deelt. 

Angst is ook maar een emotie

Routinematig rij ik naar huis.Ik heb amper nog door wat ik doe, alles gaat geautomatiseerd. Om dit te doorbreken rij ik soms bewust via een andere weg terug. Toch valt mij wat op tijdens het ritje dat ik al duizenden keren reed.

Angst zaaien

Sinds kort staan er langs de autoweg van mijn woonplaats grote borden met knipperende letters langs de weg.

VERDACHTE SITUATIE? BEL 112!
EVEN WEG? DOE DE DEUR OP SLOT!

Ik kijk al een week naar deze letters en ben iedere keer weer verbaasd. Mijn hersenen doen hun best om het te verklaren. Zou er soms wat gebeurd zijn? Een mix van actiehelden, atoombommen en wulpse blonde vrouwen schieten door mijn hoofd, het is alsof mijn gedachten in een blender gegooid worden. Mijn filmhoofd neemt het van mij over en vult allerlei scenario´s voor mij in, de scène waarin ik er uiteindelijk de slechterik versla wordt genomineerd voor een Oscar.

Neem het met een korreltje zout

Waarom plaatsen ze dit in godsnaam langs de weg? Het zorgt ervoor dat je met je gedachten aan de haal gaat. Je rijdt ‘s ochtends naar je werk, veegt het slaap uit je ogen en je ogen treffen de bovengenoemde spreuken. Ik vraag mij direct af of er wat aan de hand is. Ik vind het verdacht dat er een bord met vreemde teksten langs de weg staat en bel 112. Anderen zullen wellicht in paniek raken of er komt een deuk in het vertrouwen. Maar wat het ook te weeg brengt, de kans is klein dat het iets positiefs is.

Zaai liefde

Wat is de meerwaarde van deze actie? We leven in een tijd waarin het populisme groeit, waarin mensen steeds minder vertrouwen hebben, de tijd van de touwtjes uit de brievenbussen is al lang al voorbij en dan kiest de gemeente ervoor om dit soort teksten langs de weg te plaatsen. Aan het begin van je dag en aan het einde van de dag wordt je hier mee geconfronteerd, het lijkt op bewust angst zaaien.

Als het aan mij ligt staan er hele andere teksten op de borden.

BEN JE VANDAAG EERLIJK TEGEN JEZELF?
KOOP EENS EEN BLOEMETJE VOOR JE VROUW
BESEF DAT HET LEVEN ZO OVER KAN ZIJN ZEKER ALS JE TE LANG NAAR DIT BORD KIJKT, DUS GENIET!

Ik begrijp dat je niet altijd maar positief kan zijn, soms is het leven gewoon kut en moet je naar de feiten kijken en daar naar handelen. Echter ben je wel altijd in staat om zelf een invulling te geven aan je keuzes. Je kunt de letters op het bord langs de weg namelijk op verschillende manieren invullen.

Met andere woorden, laat je niet gek maken, geniet van het leven en laat je deur lekker los als je daar zin in hebt.

Niks meer missen? klik hier.